Lite socker i botten, så går medicinen ned. Men vad är hemligheten bakom riktigt god öl ? Här är ingrediensen som just nu trendar i USA.
Otippade ingrediensen som lyfter din öl


Det är egentligen väldigt enkelt: salt.
Närmare bestämt då, så kallat “beer salt”. En smaksättare som skiljer sig från vanligt bordssalt så tillvida att det innehåller medel som förhindrar att saltet klumpar sig.
Saltet kombineras även med andra smaker som till exempel citron, chili eller inlagd gurka, förklarar The Drink Business.
Fräscht?
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Salt i öl = succé?
Det verkar så, givet att salt i öl blivit en växande trend i både USA och Mexiko – särskilt i Texas. Här erbjuder barer följaktligen gärna beer salt för att lyfta smakerna. En tradition som har sitt ursprung i Latinamerika, men nu alltså spridit sig norrut.
Varför?
Att tillsätta en nypa salt i öl är dock mer än en nyfiken trend – det är ett smaktrick med tydlig effekt.
Som mest märkbart blir saltet i ljusa ölsorter där det framhäver sötman, rundar av beskan och frigör kolsyra, vilket i sin tur lyfter fram ölets aromer.
Mindre lämpade är möjligen mörka, komplexa öl, men visst finns det undantag. Framför allt för den nyfikne ölälskaren. Så vad väntar du på?
Mer om salt i öl
Att tillsätta salt i ljusa ölsorter som exempelvis mexikansk lager kan lyfta ölets sötma, dämpa beskan och förstärka aromerna.
Vidare kan smaksatta varianter med citrus eller chili ge en extra dimension – nästan som ett cocktailgarnityr.
Detta har bland andra öljätten Heineken tagit fasta på med sin “Birra Moretti Sale di Mare” – en ofiltrerad lager med havssalt.
Även Firestone Walker Brewing Company har släppt en karamellstout med havssalt.
(Källa: The Drinks Business)
Läs även:
Vad en kopp kaffe gör med din magkänsla – på riktigt. Dagens PS

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.