Det är inte första gången USA har försökt lägga vantarna på världens största ö. Men Grönland står fortsatt fast vid sitt beslut – ön är inte till salu.
Orubblig ö – inte till salu
Mest läst i kategorin
Klimatförändringarna förväntas öppna upp farlederna kring Grönland vilket inte bara skapar nya globala rutter till havs utan även riktar gruvdriftens ögon mot världens största ö.
Trump vill styra över Grönland
Donald Trump har inte varit sen med att visa Grönland och världen var han han står i frågan och vill så snart som möjligt att USA tar över ön.
Grönland är rik på en rad kritiska metaller och har även gott om råvaror som olja och naturgas.
Sammanlagt kan det handla om så mycket som 31 mineraler som Trump givetvis vill lägga beslag på, så att USA kan närma sig Kina som redan leder racet inom området.
Även EU har visat intresse för att vara del av den enorma “guldgruvan” och undertecknade ett strategiskt partnerskap med ön 2023 i syfte att “samarbeta inom prospektering, utvinning och bearbetning av kritiska material”.
Senaste nytt
Intresse går långt tillbaka
Intresset för Grönland, som är ett autonomt danskt territorium, från ett amerikanskt perspektiv är dock inte nytt utan går tillbaka till slutet av 1800-talet, berättar National Geographic.
När USA köpte Alaska från Ryssland 1867 såg man även över möjligheten att köpa Grönland på grund av öns rikedomar i havet genom fiske, och på land genom “enorma mineralrikedomar”.
Med ökade globala geopolitiska spänningar har intresset för ön bara ökat.
“Allt handlar om två faktorer: läget och mineraler – och det har egentligen inte förändrats,” säger Peter Harmsen, en Köpenhamnsbaserad journalist.
Orubblig ö
Det amerikanska intresset fortsatte in i det nya århundradet, där USA föreslog att Grönland skulle få landområden i bland annat Filippinerna i utbyte mot att ge upp delar av sina egna områden.
Även denna gång var ön dock orubblig – Grönland var inte till salu.
Under andra världskriget satte USA vidare upp militärbaser på Grönland och ville även köpa ön för 100 miljoner dollar i guld.
Under Kalla kriget fortsatte de amerikanska påtryckningarna att ta över Grönland som en “militär nödvändighet”.
Svaret blev fortsatt nej.
Grönland har uppgett att man är intresserad av samarbeten med länder som USA men när det gäller var styret ska ligga är svaret fortfarande orubbligt glasklart.
“Grönland tillhör Grönlands folk,” uppgav öns premiärminister Múte Egede nyligen.
“Vår framtid och kamp för självständighet är vår angelägenhet.”
Läs även:
Nu jämförs Donald Trump med Putin. Dagens PS
Trump: Först Panamakanalen och nu Grönland. Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.