Dagens PS

Orban: Nästa stopp på "fredsresan" – Kina

Bilden föreställer Ungens premiärminister Victor Orban som skakar hand med Kinas presiden Xi Jinping. Orban besöker Kina bland annat för att prata fred i Ukraina.
Victor Orban retar sina EU-kollegor ytterligare genom att åka till Kina. Här skakar han hand med Xi Jinping (Bild: AFP Photo / X ACCOUNT OF HUNGARY'S PRIME MINISTER VIKTOR ORBAN @PM_ViktorOrban/TT)
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup
Uppdaterad: 08 juli 2024Publicerad: 08 juli 2024

Ungerns premiärminister Viktor Orban irriterade sin EU-grannar när han åkte till Moskva. Nu sätter han än mer press på dem genom att åka till Rysslands nya bästa vän: Kina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det tog inte lång stund efter det att Ungern tagit över som ledare för EU innan Viktor Orban åkte till Ukraina för en träff med Zelensky.

Därefter flög han till Moskva för ett möte med Vladimir Putin. Och nu är han alltså i Kina för att hälsa på Xi Jinping, del tre i vad han börjat kalla sin “peace mission 3.0”, enligt AP News.

Ungern i mitten

Varför gör då Orban detta?

Själv menar han att Ungern är ett av få länder i Europa som i dag pratar med alla parter. De har goda relationer med Ukraina tack vare medlemskap i EU och Nato, de har trots detta behållit de goda relationerna till Ryssland. Och på senare tid har Ungern blivit en av Kinas viktigaste handelspartners i Europa, enligt Bloomberg.

Frågan är dock vem Orbans fredsmäklande egentligen gynnar.

Ryssland har tvingats svänga om sin handel rejält efter EU:s sanktioner, och Kina befinner sig i en ökande konflikt med unionen på grund av importtullar. Vi har tidigare skrivit om bland annat tullar på elbilar. Bägge länderna har anledning att uppskatta ett EU-land som går på tvären mot strömmen.

Mest för internt bruk?

Bland de andra EU-länderna, och även i Nato, har Orbans besök i Moskva och nu Peking väckt en hel del irritation. Så mycket att Ungern dragit tillbaka en inbjudan till Tysklands utrikesminister att besöka landet.

ANNONS

Orban tycks än så länge ta frustrationen från resten av EU med ro. Han vet sannolikt att hans “fredsinitiativ” har liten chans att lyckas, men det ger honom pluspoäng i både Ryssland och Kina.

Framför allt stärker synligheten på den internationella scenen hans status i Ungern, där Orbans parti nyligen gjorde ett dåligt EU-val. Politico har mer om det.

Läs också:

Ungern tar över EU – stakar ny väg. Dagens PS

EU får skulden för kriget: “Ungern är undantaget”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]