Dollarn faller som en sten och oljepriset rasar mot nya bottennivåer. Dagens kaotiska världsmarknad kan åtminstone glädja den som längtar efter att tanka billigt.
Oljepriset faller ihop som ett korthus


Mest läst i kategorin
Den som ska tanka bilen framöver kan förvänta sig en trevlig överraskning om dagens utveckling står sig. Oljepriset har nämligen kollapsat – på en handelsdag har priset på ett fat amerikansk olja minskat över 5 dollar eller 7 procent.
Efter en tid då oljepriset sett en ökning till följd av geopolitisk oro har Donald Trumps tullar och höjd oljeproduktion från tunga OPEC-länder fått marknaden att svänga rejält.
Som om det inte var nog så kvaddar även dollarn – valutan som oljepriset bygger på.
För den som tankar för svenska kronor blir det alltså en slags dubbel effekt där du får mer bensin för kronan och där bensinen också blir billigare på grund av oljepriset.

Rekordbilliga drivmedel att vänta
Effekten på priset vid pump kommer att bli stor om utvecklingen för dollarn och oljepriset står sig. Fem procent billigare olja innebär inte 5 procent billigare bensin, eftersom drivmedelspriset också påverkas av försäljarens påslag och diverse höga skatter – men det det gör ändå stor skillnad.
När vi närmar oss årets lägsta oljepris och har årets starkaste kronkurs är det rimligt att anta att vi också går mot årets lägsta drivmedelspriser.
Sammantaget med kronans förstärkning och baserat på hur tidigare nedgångar i oljepriset har påverkar drivmedelspriserna är det rimligt att anta att vi får se det lägsta priset på bensin och diesel hittills i år.
Senaste nytt
Varför faller oljepriset?
Donald Trumps besked är en del av förklaringen – men varför slår tullarna mot oljan?
Det finns en rad faktorer som förklarar oljeprisets fall och dessa styrker även ett fortsatt prisras. Dels tror man att handelskriget som stundar kan få stora konsekvenser för exporten av olja mellan världens stora oljekonsumenter, USA och Kina.
Läs mer: Trumps vilda matematik – siffran bakom nya tullarna. Dagens PS
Tullarna kan också slå mot världens tillväxt. Inte minst väntas USA och Kina drabbas hårt av ett handelskrig som växlar upp. Försvagas ekonomin i Kina eller USA så kommer det att påverka efterfrågan på olja.
Men det handlar också om en oro för vad den ökade produktionen hos OPEC och USA kommer att innebära för oljepriset, enligt Oilprice.com. Samtidigt rapporterar USA redan nu ökade oljelager – med andra ord hopar sig orsakerna till ett lägre pris på olja.
Att USA inte gick fram mot några nya sanktioner mot rysk olja kan också bidra till viss lättnad på oljemarknaden.
OPEC+ växlar upp
Åtta viktiga länder i oljealliansen OPEC+, däribland Saudiarabien och Ryssland, har beslutat att öka oljeproduktionen med sammanlagt 411 000 fat per dag från maj, vilket är nästan tre gånger mer än väntat.
Beskedet bidrog snabbt till att oljepriset föll. Enligt OPEC kan produktionsökningarna pausas eller dras tillbaka beroende på marknadsläget. Höjningen är del av en större plan att avveckla frivilliga produktionsneddragningar på 2,2 miljoner fat per dag.
Läs även: “Hämnas inte” – världshandelns vintertid är här. Realtid

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.