De norska oljebolagen ska egentligen betala mer och mer för sina utsläpp. Nu är det tvärtom. ”Oacceptabelt”, menar norska politiker.
Oljebolagen: Borde betala mer – betalar mindre
Mest läst i kategorin
Oljebolagens kostnad för dess koldioxid-utsläpp kommer successivt att öka fram till år 2030, som ett centralt medel att minska de norska utsläppen och nå klimatmålen.
I år har i stället den totala kostnaden sjunkit.
”Oacceptabelt”, säger norska regerings budgetpartner Sosialistisk Venstreparti.
”Vi kan inte låta Norges största förorenare komma undan”.
Ett lägre pris för utsläppsrätterna ger en lägre totalkostnad för koldioxidutsläppen.
Det är en angreppspunkt för SV som redan klagat på flera brister i det budgetförslag Norges regering lagt fram.
Kan bli ännu billigare
När det nu visar sig att oljebolagen betalar mindre i år än förra året för sina utsläpp av växthusgaser, kommer ännu en punkt där man kritiserar regeringen, skriver Dagens näringsliv.
Inte minst eftersom notan kan bli ännu billigare nästa år.
”Det senaste året har det blivit billigare för oljebolagen att förorena. Och det är troligt att det fortfarande blir billigare än 2023 att släppa ut koldioxid. Det säger sig självt att man med en sådan politik inte når klimatmålen. Vi kan inte ha det så”, säger SV:s energipolitiska talesperson Lars Haltbrekken.
Senaste nytt
Sjunkit kraftigt
Oljebolagens utsläppskostnader består av två delar: koldioxidskatten som regeringen fastställer, och priset för utsläppsrätterna i det europeiska systemet.
Sedan en topp i början av 2023 har priset för utsläppsrätterna sjunkit kraftigt. Ett resultat är att oljebolagen i år hittills betala hela tolv procent mindre än förra året för sina koldioxidutsläpp i reala priser.
Det som fått SV att reagera nu är att regeringen endast höjer skatten för oljeindustrin med tre procent, vilket i praktiken endast är en inflationsjustering.
Regeringen räknar med att utsläppsrätterna blir dyrare nästa år och att koldioxidkostnaden för oljebolagen då stiger – men de kommer ändå att vara under 2023 års nivå, påpekar SV.
Blir strid om budgeten
”Om priset på föroreningar blir lägre, då blir lusten att elektrifiera med havsvind mindre. Vi kan inte låta Norges största förorenare komma undan med att det är billigare att förorena”, upprepar Lars Haltbrekken som nu blåser till strid mot regeringens budgetförslag.
”Regeringen har inte en konkret årlig upptrappningsplan förrän 2030, men kommer att överväga förändringar av skatten i de årliga budgetarna”, är statssekreterare Skjalg Fjellheims svar hos Dagens näringsliv.
Läs mer:
Dansk vindkraft blåste bort 35 norska miljarder. Dagens PS
Oljepriset tynger norska börsen – miljarder upp i rök. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.