Amazonas är inte bara hotat av klimatförändringar, avverkning och anlagda bränder. Den biologiskt unika regnskogen och ursprungsbefolkningen drabbas också av olaglig gruvdrift.
Olaglig ”kaosväg” i Amazonas hotar reservat
Mest läst i kategorin
Och helt nyligen antog problemet ännu större proportioner: i skydd av larmet och kaoset som uppstod i landet vid presidentvalet har gruvbolag lyckats köra in maskiner i ett reservat för ursprungsbefolkningen.
Den maffia som har uppstått kring Brasiliens olagliga gruvdrift har upprättat en ny hemlig väg på 12 mil genom djungeln. Där smugglar man in maskiner för gruvbrytning. Observatörer i Greenpeace kallar den för ”vägen till kaos”.
Strax efter att Brasilien hade valt bort Jair Bolsonaro i presidentvalet i november började de illegala gruvarbetarna bryta sig fram. Längs vägen har man fraktat in olika typer av gruvmaskiner rakt in i Yanomamifolkets reservat, som är skyddat i lag.
Vid floden Catrimanis strand har man sedan använt maskinerna för att ta upp ett hål i berget – där finns det guld.
Smugglat maskiner genom Amazonas
Sônia Guajajara är urfolksledare och säger till The Guardian att personerna antagligen har dragit nytta presidentvalet för att smyga sin utrustning.
”Alla var fokuserade på andra saker, och de utnyttjade situationen”, säger Guajajara. Men maskinerna är inte den första attacken som ursprungsbefolkningen i området upplever.
Reservatet skapades efter att andra guldgrävare hade försökt utvinna fyndigheter där på 80-talet, eftersom lokalbefolkningen for illa.
Under Jair Bolsonaros styre har attackerna emellertid bara intensifierats, med 25 000 illegala gruvbrytare på plats.
Det ska bland annat ha lett till sexuellt våld, sjukdomsutbrott, undernäring och att många inte fått medicinsk vård som de tidigare kunde få.
Samtidigt har gruvsyndikatens fartyg förgiftat floder med kvicksilver i samband med sin hantering.
För Yanomamifolket är Bolsonarosadministration känd som ”blodsregeringen”. Många av de aktiva som har försökt skydda befolkningen har mördats.
Lula lovar bättring
The Guardian-journalisten Dom Phillips mördades 2021, och har beskrivit det som ägde rum i territoriet under Bolsonaro 2019 som ett ”handdrivet industriellt helvete mitt i den vilda tropiska skönheten”.
Nu är hydraliska grävmaskiner alltså på plats, vilket är mer än vad de maffialiknande gruvorganisationerna någonsin har haft i de här svårtillgängliga delarna av Amazonas.
Brasiliens tillträdande president, Luiz Inácio Lula da Silva, har lovat att sätta den illegala gruvdriften ur spel och att dämpa skövlingen. Hur det ska gå till återstår att se.
Läs också:
Brasilien står inför grönt skifte – enorma planer