Världshaven har slagit temperaturrekord varje dag under det senaste året, enligt en ny analys som brittiska BBC redovisar.
Nya värmerekord: Varje dag – i ett år
Mest läst i kategorin
Det är en analys byggd på data från EU-organet Copernicus Climate Service som BBC nu presenterar.
Copernicus bekräftar att förra månaden var den varmaste aprilmånaden någonsin när det gäller lufttemperatur, vilket innebär att det var den elfte månaden i rad med månadsspecifika värmerekord.
Suger upp 90 procent
Världshavens roll i samband med klimatförändringar är central. Haven absorberar inte bara en fjärdedel av den koldioxid vi människor producerar, de suger dessutom upp cirka 90 procent av överskottsvärmen.
Nu har haven och havsytan problem med att hantera värmen.
Från mars 2023 började den genomsnittliga yttemperaturen på de globala haven att stiga långt över den långsiktiga normen och slog rekord i augusti.
Senaste nytt
Rekord varje dag
De senaste månaderna har den utvecklingen nått en ny nivå och varje dag sedan 4 maj 2023 har slagit dagsrekord för årstiden, vissa dagar med vad som beskrivs som ”en enorm marginal”.
47 dagar slogs rekordet för den aktuella dagen med minst 0,3 grader Celsius, enligt BBC.
”Det faktum att all denna värme går ut i havet, och i själva verket värms upp i vissa avseenden ännu snabbare än vi trodde att det skulle göra, är en anledning till stor oro”, säger professor Mike Meredith från British Antarctic Survey.
Läs även: Koralldöden: “Som skogsbränder under ytan”. Dagens PS
”Allvarliga konsekvenser”
“Detta är verkliga tecken på att miljön flyttar in i områden där vi verkligen inte vill att det ska vara och om det fortsätter i den riktningen kommer konsekvenserna att bli allvarliga”.
Denna uppvärmning har stora effekter på det globala havslivet och kan till och med förändra havstemperaturernas säsongscykel, enligt en ny studie.
Den kanske viktigaste konsekvensen har varit massblekning av koraller globalt.
Blir vita och dör
De blir vita och dör eftersom vattnet de lever i blir för varmt. Korallerna är ett kritiskt element i havets ekosystem, som hem till cirka en fjärdedel av alla marina arter.
”Problemet med klimatförändringarna är att det sker för snabbt för att evolutionen ska hinna med det”, konstaterar marinbiologen Nova Mieszkowska vid universitetet i Liverpool.
El Niño-effekten
En viktig faktor som i högre grad påverkat hav över hela världen är väderfenomenet El Niño, som har bidragit till människodrivna utsläpp av värmande gaser.
“Atlanten har varit varmare än vanligt, och det här är inget mönster man normalt förknippar med El Niño – så det är något annat på något sätt”, förklarar Carlo Buontempo, chef för Copernicus.
Stort område
“Det finns fortfarande ett stort område med varmare vatten än vanligt i den tropiska Atlanten och detta är den huvudsakliga utvecklingsregionen för tropiska cykloner”, förklarar Buontempo.
“Vi ligger nästan en månad före i havsytans temperatur i Atlanten med avseende på årscykeln så det här är ett område som måste övervakas”.
Läs mer:
Ny plan ska rädda världshaven. Dagens PS
Så ska blå ekonomi rädda klimatet. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.