Honungsprovning är det senaste. Nu ska vi lära oss uppskatta bin och honung, framför allt svensk sådan – och inse hur viktig den är.
Nya trenden – det här ska vi prova nu
Mest läst i kategorin
Först var det vindrickarna, som skulle förädla sitt pimplande till finkultur och introducerade vinprovningarna, där alla som förut endast känt till rött och vitt vin, nu skulle excellera i sydsluttningar, en doft av cykelsadel och aromen hos ett 1,5-årigt walesiskt lamm, när de sippade drycken och motvilligt spottade ut.
Sedan var det ölet där vi uppmanades ”glöm den osexiga, fesljumna stora starka” ölen för en värld av ipor, craft beer, suröl och haze vi skulle lära oss beskriva som ”bitiga”, ”välhumlade”, ”humliga och grumliga” och definiera som ”spontanjästa”, ”opastöriserade” eller rentav ”torrhumlade”.
Centrala för vår försörjning
Nu gäller det i stället något väsentligt. Honung. Och därmed bin, en grundsten i vår civilisation vi inte engagerar oss tillräckligt i.
”En värld utan bin är en värld utan mat”, konstaterar FN och redan den rubriken borde räcka som svar på frågan varför bin är viktiga.
Därför är det, till skillnad från öl- och vinsnobbande, väsentligt i sak att kunna konstatera att utbildningen ”Konsten att prova honung”, en satsning från organisationen Svenska bin (nej, det är egentligen inte de som är medlemmar, det är odlarna) gör succé.
Ska sprida budskapet
Tanken med utbildningen är att biodlare och honungsproducenter ska inspireras att i sin tur hålla provningar för sina kunder.
Utbildningen lär biodlare att bli smaksäkra och ”öva sig i att uppleva, gestalta och beskriva skillnaderna mellan olika svenska honungssorter” eftersom smaken påverkas av sådant som plats, säsong och nektarkälla.
Det är Malin Landqvist, kock och sommelier, som arbetat med Svenska bin i sammanhanget och menar att provningar är ett sätt att öka värdet på den svenska honungen.
”Alla larm om importerad fuskhonung som varit i media visar att det behövs mer kunskap om vår svenska honung”, säger hon hos Livsmedelsnyheter.
”Jag tror inte att folk i allmänhet vet hur spännande sorter som finns här i landet, och hur stor smakrikedom vår svenska flora bjuder på, allt från den ljusa lindhonungen med arom av mint till den kraftfulla mörka ljungen som kommer på hösten”, utvecklar hon ämnet.
Honung: Teori och söt praktik
Utbildningen består av en teoretisk del om sensorik och konsten att hålla en provning samt hur man bäst kombinerar mat och honung. Dessutom testas honungssorter praktiskt utifrån doft, smak och utseende.
Under totalt sex provningar testades fem sorter – från mild till stark, dessutom flytande, kristalliserad och ympad av samma sort samt en så kallad fuskhonung.
Totalt har redan närmare 250 biodlare deltagit i utbildningen, som nu även finns på Youtube.
Det tyder på att det är en kurs med sting.
Falsk honung tar över – biodlare hoppar av. Dagens PS
Veckans råvaror: Guld och honung i hetluften. Dagens PS
Glädjebesked: Flytande guld – äntligen billigare. News55
ANNONS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.