Dagens PS

Nya köptrenden: Nu flyr de rika till Alperna

Alperna
Priserna på 24 orter i Schweiz och Frankrike steg i genomsnitt med 4,4 procent under 2022, på ett par destinationer i Schweiz tvåsiffrigt i procent.(Foto:Anthony Anex/Keystone via AP/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 08 nov. 2023Publicerad: 08 nov. 2023

Klimatkrisen har skapat ett köptryck på hus i Alperna. Priserna stiger i både Schweiz och Frankrike. Problemet? Det är inte bara priserna som stiger.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fastighetsbyrån Knight Frank är ett bra exempel. Efterfrågan på hus och stugor i Alperna stiger – i vissa fall kraftigt.

Priserna på 24 orter i Schweiz och Frankrike steg i genomsnitt med 4,4 procent under 2022, på ett par destinationer i Schweiz tvåsiffrigt i procent.

“Det finns tydliga utmaningar framför skidorterna, inte minst klimatförändringar, behovet av att uppgradera infrastrukturen och strikta planeringsregler”, säger Kate Everett-Allen, Knight Franks chef för global bostadsforskning, till Fortune.

Alperna lockar

“Men marknaden utvecklas och lockar köpare från längre bort (Asien och Mellanöstern) och från södra Europa, eftersom de senaste värmeböljorna får några andra husägare att svänga norrut”.

Klimathotet med högre temperaturer i kombination med pandemiårens erfarenheter av möjligheterna att arbeta på distans bidrar till haussen.

ANNONS

Senaste nytt

Jobbar från alptopp

Det visar Knight Franks siffror.

Tre fjärdedelar av de byrån talat med säger att de arbetar mer på distans i dag och mer än hälften av dem överväger nu att göra det från en adress i Alperna.

ANNONS

Samtidigt hotas även Alperna av klimatförändringarna, så det är en temporär lösning.

Den skidsäsong som varit minst fem månader lång, tenderar att krympa och värre blir det.

Enligt forskning av European Geosciences Union kan Alperna ha förlorat 30-70 procent av sin snö i slutet av detta århundrade.

De tar skydd i Alperna

Fortune påpekar att det finns en viss ironi i hela situationen eftersom alla studier visar att ju rikare människor är, desto mer förorenar de.

Därmed är det de som bidrar mest till klimatförändringarna som nu söker skydd i Alperna, skriver Fortune.

Mer än hela Frankrike

Man lutar sig mot Oxfam som förra året visade att investeringar från 125 miljardärer gav upphov till större utsläpp av koldioxid än vad hela Frankrike åstadkom.

Och en IEA-studie visar att de översta 10 procenten av mänskligheten, sett till inkomst, står för nästan hälften av de globala energirelaterade CO2-utsläppen.

ANNONS

Relaterad läsning:

Skidorten stänger ner permanent – ingen snö – Dagens PS

Så mycket alkohol dricker svensken i skidbacken – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS