Dagens PS

Nya Investorchefen i första intervjun: "Vi förvaltar ett förtroende"

"Investor är i mångt och mycket en expertorganisation med bara hundra anställda så vi måste hela tiden se till att vi har maximal utväxling på alla individer inklusive oss i ledningsgruppen." säger Veckans börsprofil, Investors nya finanschef Jenny Ashman Haquinius, till Dagens PS när hon resonerar om byggstenarna i den framgångsrika Investorkulturen.
"Investor är i mångt och mycket en expertorganisation med bara hundra anställda så vi måste hela tiden se till att vi har maximal utväxling på alla individer inklusive oss i ledningsgruppen." säger Veckans börsprofil, Investors nya finanschef Jenny Ashman Haquinius, till Dagens PS när hon resonerar om byggstenarna i den framgångsrika Investorkulturen. (Foto: Investor)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 25 apr. 2025Publicerad: 25 apr. 2025

Den 23 april släppte Sveriges största folkaktie Investor inte bara sin första kvartalsrapport för året. Det var också den första rapporten som investmentbolagets vd Christian Cederholm hade nya finanschefen Jenny Ashman Haquinius vid sin sida.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vi känner att vi förvaltar ett förtroende, nästan mer än ett kapital, hos de aktieägare vi har”, berättar hon i den första längre intervjun sedan hon vid årsskiftet klev på en av Sveriges tyngsta finansroller med ansvar för över 650 000 svenska aktieägares besparingar.

För Dagens PS läsare delar Jenny Ashman Haquinius nu sina tankar kring vad som utmärker en riktigt bra finanschef, varför samarbetet med vd Christian Cederholm fungerar så väl och vilka nyckeltal hon själv tycker är bäst att följa för att över tid förstå Investors utveckling.

Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem frågor till en intressant person inom börs och finans. 

Namn: Jenny Ashman Haquinius 

Titel: Finansdirektör för Investor (börskurs Investor) sedan årsskiftet. 

Bakgrund: Började på Investor 2015. Dessförinnan analytiker på Nordeas Corporate Finance-avdelning. De senaste åren jobbat som investeringsansvarig inom Patricia Industries samt som ansvarig för den största regionen på Patricia Industries-ägda fastighetsbolaget Vectura.  

Aktuell: Kunde den 23 april summera sitt första kvartal som finanschef för Sveriges största folkaktie Investor med över 650 000 aktieägare. 

1. Vad är viktigast i rollen för en bra finanschef tycker du och finns det en särskild stil för det inom Investorsfären? 

Det grundläggande är nog att man tycker det är kul och att man är bekväm med siffror.  

ANNONS

Men för att vara en riktigt bra finanschef så tror jag också det är väldigt viktigt att man förstår innebörden av siffrorna och ser kopplingen mellan siffror och strategi.  

För i det dagliga operativa är det ju hela tiden beslut som tas baserat på historiska siffror och scenarioplanering. Då behövs en förståelse som finanschef för affärsmodellen och underliggande verksamhet. 

Jag känner själv när jag kommit in i den här rollen att jag gynnas av min erfarenhet från Patricia Industries.

Sen som i vilken ledande position som helst så är det såklart viktigt att man kan bygga ett starkt team.  

Det är livsfarligt att hamna i en situation där man tror att man själv vet bäst bara för att man sitter på beslutsfattandet. Man måste ha en kultur där alla vill bidra med sin åsikt i ett samarbete.

Investor är i mångt och mycket en expertorganisation med bara hundra anställda så vi måste hela tiden se till att vi har maximal utväxling på alla individer inklusive oss i ledningsgruppen. I det tror jag mycket på att jobba med delegerat ansvar och mandat.

Även att bygga en kultur med fokus på sammanhållning och inkludering, det jobbar vi mycket på och är en del av Investor-kulturen som motiverar individer. 

Det är livsfarligt att hamna i en situation där man tror att man själv vet bäst bara för att man sitter på beslutsfattandet. Man måste ha en kultur där alla vill bidra med sin åsikt i ett samarbete.

Det fokuserar jag mycket på särskilt eftersom jag kommer in i rollen utan specifik CFO-erfarenhet. Där är jag tacksam för det starka team som finns på plats. 

ANNONS

Slutligen tror jag också det är väldigt viktigt att vara nyfiken. Det är mycket som händer hela tiden och rollen utvecklas och breddas. Hos oss ingår exempelvis även IT, AI, digitalisering och hållbarhetsrapportering så det är viktigt med ett intresse för att lära sig nytt och hänga med i olika transformativa trender. 

ANNONS

Senaste nytt

2. Hur ser ditt och vd Christan Cederholms samarbete ut, har du även nära samarbete med finanscheferna i de olika innehaven? 

Christian och jag har såklart ett väldigt nära samarbete.  

För det första ingår vi i samma ledningsgrupp som också är ytterst ansvarig för Investors riktning framåt. Där har vi ett tätt samarbete kopplat till exempelvis strategiska frågor och kapitalallokering.  

Sen så har vi också ett dagligt samarbete som går upp och ned i perioder beroende på vad som är aktuellt. 

Christian som ledare är väldigt generös med att fördela ansvar och mandat så jag kan bedriva en stor del av finanschefsrollen tillsammans med mitt eget team.  

Christian Cederholm, vd för Investor sedan maj 2024.
Christian Cederholm, vd för Investor sedan maj 2024. (Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT)

Självklart finns det frågor där han sitter på beslutet och då har vi avstämningar och diskuterar. Min roll blir ju mycket att vara en strategisk partner till Christian, komma med förslag och sen tillsammans hitta rätt väg framåt. 

Om man tänker på sfären i stort så är min målsättning i år som ny i rollen att träffa alla finanschefer i de olika bolagen och bygga en personlig relation. Över tid vill jag se till och förvalta det CFO-nätverk som min företrädare Helena Saxon höll i. 

ANNONS

Tillgången till så otroligt erfarna och kompetenta personer är en av de styrkor vi har inom Investor.  

Sen skiljer sig nog rollen som CFO beroende på vilket bolag man arbetar på men det finns ändå övergripande frågor som är de samma.

3. Investor är Sveriges absolut mest ägda aktie, är det något du tänker på i din arbetsvardag, på vilket sätt spelar det roll? 

Jag skulle säga att aktieägarna är bland de viktigaste, om inte det viktigaste, vi har. Alla beslut Investor tar är alltid först och främst utifrån aktieägarintresset. 

Sen är det så såklart väldigt roligt att det är så många som tror på oss, det vi gör och Investors framtid. Vi känner att vi förvaltar ett förtroende, nästan mer än ett kapital, hos de aktieägare vi har.  

Aktierna som “alla” köper: Rekord för populära folkaktier

“Sverige har aldrig haft så många folkaktier som nu”, säger Handelsbankens placeringsstrateg Peter Engstedt.

Vi brukar dela med varandra och känna glädje kring när vi ser att vi blivit fler. 

Jag är själv också aktieägare vilket jag tycker är viktigt. Vi som jobbar på Investor sitter i samma båt som våra ägare.  

4. Vilket nyckeltal tycker du själv är viktigast för era aktieägare att följa när de läser er rapport för att förstå Investors utveckling? 

ANNONS

Jag hoppas jag inte behöver välja bara ett nyckeltal för ytterst är ju vår rapport sammanställd på ett sådant sätt så att de olika nyckeltalen tillsammans skapar en bra helhetsbild. 

Men det jag tycker man kan fokusera på som aktieägare är att titta på våra strategiska prioriteringar som är att betala en stadigt ökande utdelning i kombination med att växa vårt justerande substansvärde.

Dessa två nyckeltal skulle jag absolut följa över tid för de ger tillsammans en väldigt bra beskrivning av det värde som skapas. 

I tillägg har vi också att vi ska uppnå våra ESG-mål. De är minst lika viktiga för vi tror starkt på att hållbara bolag, med mångfald och inkludering, kommer att vinna över tid.  

Investors vd: “Oförutsägbarheten kommer hämma efterfrågan”

Substansvärdet för Investor föll som väntat tillbaka något efter ett första kvartal där osäkerheten på världens marknader tilltog in mot stängningen av böckerna.

Men om man vill få en känsla för den underliggande prestationen i bolagen så ska man kika på de helägda innehaven inom Patricia Industries och den vinsttillväxt de faktiskt har. För tittar man historiskt över tid så är det vinsttillväxt i bolagen som skapar majoriteten av värde.

Ytterst är man ju aktieägare i ett bolag för att man tror på företagets framtid. Då är det också viktigt att man ser att Investor kan levererar på sin strategi, att vi kan investera och satsa i våra bolag. Därför spelar även balansräkningen roll. Enkelt uttryckt vad har vi för likviditet och skuldsättning? 

Tittar man på det senaste kvartalet så är vår skuldsättningsgrad en procent. Med ett mål på noll till tio procent finns det väldigt mycket utrymme kvar. Sen hade vi också en kassa på 42 miljarder kronor per Q1.

5. Investor består ju av både noterade och onoterade bolag och du har erfarenhet från båda, vilka likheter och skillnader finns? 

ANNONS

En stor likhet är att vi alltid är aktiva och engagerade som ägare. Sen skiljer sig verktygslådan lite åt. 

Det man gynnas av i den noterade miljön är att man har väldigt många olika typer av intressenter som sätter press på ett bolag att leverera och utvecklas. Det blir ett helt annat fokus från väldigt många parter. 

På den helägda sidan, som för flera onoterade innehav, så måste vi själva se till att vi skapar den pressen för att leverera både här och nu men även långsiktigt. 

Börje Ekholm, tidigare Investor-vd, brukade ofta säga att ”en långsiktig plan är en serie av kortsiktiga planer.” Det är mycket så vi tänker. Bara för att vi ska äga ett bolag länge betyder det inte att vi inte behöver göra saker här och nu. 

En annan skillnad är ofta storleken på bolagen men generellt så är det komplementet av de två portföljerna som gör att Investor har en så stark plattform. 

Läs mer:

Veckans börsprofil: Börs-vd:n som rider på lågpris-trenden: “Nu ringer alla” – Dagens PS

Veckans börsprofil: Kyckling-vd:n om starka trenden som lyft Qviberg-aktien – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS