Den nya EU-kommissionen är formerad. Nu har man tre gigantiska utmaningar att ta tag i direkt – och en ännu större på sikt.
Nya EU-styret klart – tre stora utmaningar
Mest läst i kategorin
EU-kommissionens omvalda ordförande, Ursula von der Leyen, är på väg att få sitt nya team på plats.
Europaparlamentet kommer enligt plan att nu bekräfta den nya kommission, med 26 kommissionärer, som ska tillträda 1 december.
Det finns tre stora utmaningar att omedelbart hantera. Det gäller situationen i Ukraina, de nya hotande tullarna från USA och handelskriget mot Kina.
Tre stora, separata utmaningar – som samtidigt sammanfaller i flera delar.
Ukraina mest akut
Det första blir Ukraina. EU måste omedelbart reda ut i hur hög grad unionen kan fortsätta, helst öka det ekonomiska och militära stödet till Ukraina, inte minst i det läge där Donald Trump minskar USA:s bistånd, vilket republikanerna länge flaggat för.
Den EU-enigheten bakom Ukraina är nödvändig, men ska samtidigt nås i ett läge där de politiska ledarna i Tyskland och Frankrike kämpar för att behålla makten och gör det utmanade av högerextremister, konstaterar Bloomberg.
Senaste nytt
Viktiga i teamet
En av Ursula von der Leyens mer inflytelserika kommissionärer väntas bli Teresa Ribera, spansk socialist som kommer att ta över konkurrens- och klimatfrågorna.
Frankrikes Stephane Sejourne blir vice ordförande med ansvar för industrifrågor och Estlands Kaja Kallas utrikespolitiskt ansvarig.
Handel och ekonomisk säkerhet liksom relationen till Storbritannien blir slovakiske diplomaten Maros Sefcovic frågor och den tidigare portugisiske finansministern Maria Luis Albuquerque ska hantera finansiella tjänster.
En av de största tidiga frågorna blir en långsiktig budget för 2028-203, där Ursula von der Leyen sagt att den övergripande prioriteringen för perioden ska vara att öka produktiviteten i Europa för att kunna konkurrera bättre med amerikanska företag och aggressiva kineser.
Här är utmaningen att övertyga tveksamma länder om att bidra till att täcka ett årligt investeringsunderskott på cirka 800 miljarder euro där försvar och teknisk utveckling ingår, enligt den rapport Mario Draghi, tidigare ordförande för Europeiska centralbanken, lämnat.
Redan gnisslat
Det har dessutom på sistone gnisslat i den EU-kommission som alltså ännu inte tillträtt.
De senaste dagarna har von der Leyens European People´s Party drabbat samman med socialisterna kring Teresa Ribera, utifrån hur hon hanterat de värsta översvämningarna i Spanien på decennier.
EPP stödde dessutom Italiens högerextreme Raffaele Fitto som vice ordförande i kommissionen, något som kritiserades starkt av socialisterna.
En tes i EU-korridorerna är att von der Leyen skapat sin nya EU-kommission, med ett antal överlappande portföljer, för att det i sin tur ska ge henne mer utrymme för att själv ta slutgiltiga beslut.
Årsdagen vi borde slippa fira. Dagens PS
EU-kommissionen skjuter upp omtvistad skogslag. Dagens PS
EU-kommissionen agerar efter Draghis tunga varning. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.