Dagens PS

Nya AK24: Vapnet som delar försvaret

Försvaret övar med AK4C
Bild från övning med det vapen som Försvarsmakten nu roterar ut – AK4C. (Foto: Johan Nilsson/TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 30 dec. 2024Publicerad: 30 dec. 2024

Svenska Försvarsmakten har köpt 15 000 eldhandvapen från USA, en åtgärd som synliggör utmaningar kopplade till den finska vapentillverkaren Sako och försvarets nya vapenmodell AK24. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Försvarsmakten skrev i mars 2023 tillsammans med Finland ett avtal med den finska vapentillverkaren Sako om gemensamma nya eldhandvapen åt ländernas försvar.

AK 24. FOTO: Sako Ltd. 2023
AK 24. FOTO: Sako Ltd. 2023

Leveranserna av nya AK24 har påbörjats under 2024, men i dagarna kom beskedet att Försvarsmakten också akutköper 15 000 M4A1 från USA, ett Natovapen som utvecklades på 1980-talet.

Beslutet att komplettera med amerikanska vapen har väckt frågor om planeringen och upphandlingen bakom AK24.

Läs mer: Nya vapen fast i upphandling – försvaret tvingas akutköpa av USA. Dagens PS

Upphandling som delar försvaret

Försvarets val av den finska vapentillverkaren Sako för leverans av nya svenska eldhandvapen har väckt många frågor – och upphandlingen har överklagats av en tysk konkurrent. Det har bland annat inneburit långsamma leveranser av den nya vapenmodellen AK24.

En viktig faktor bakom valet av Sako är att det, enligt Magnus Glenning, militärhistorisk frilansskribent, är ett steg mot att stärka Sveriges militära integration med Finland och NATO.

“Jag tror att närhetsprincipen har spelat en stor roll. Lokalproducerat är på modet, och det gäller även vapen,” förklarar Glenning.

ANNONS
Foto av Magnus Glenning när han står utanför Armémusem.
Magnus Glenning är militärhistorisk frilansskribent och har tidigare arbetat på redaktionen för tidningen Pennan & Svärdet. (Foto: Magnus Glenning)

Sveriges nya vapenval innebär inte bara en närmare koppling till Finland utan också fördelar vid samordning av förband och försörjningslinjer i krigssituationer.

Leveransernas långsamma tempo har varit kända sedan början. Som en del i att lösa landets akuta behov av nya eldhandvapen tvingas Sverige att ta till kompletterande lösningar – i form av köpet från USA.

Men det är inte bara tidsfaktorn som orsakat problem. Kritiska röster menar att AK24 inte bara är en försenad produkt utan också en ofärdig sådan.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

AK24 inte färdigutvecklad

Vapnet lider av “barnsjukdomar” som kräver att alla redan levererade exemplar kommer att skickas tillbaka till Finland för uppdateringar.

Glenning menar att tidsaspekten var medräknad från början och att valet av Sako grundar sig på långsiktiga strategiska mål snarare än akuta behov.

“När det gäller barnsjukdomarna så tror jag att man ser de som just sådana och att det är något man siktar på att lösa innan vapnet blir standard hos svenska förband,” säger Glenning.

Det akuta köpet från USA har dock skapat oro kring budgeten. FMV har ännu inte avslöjat vad som betalats för lösningen, men enligt Glenning har Sverige historiskt visat sig kapabla att hantera en blandning av vapensystem.

ANNONS

“Att blanda vapen inom Försvarsmakten är något vi svenskar historiskt varit bra på,” förklarar Glenning.

Dyr affär för skattebetalarna

AK24 har visat sig vara en dyr och mindre kvalitativ lösning jämfört med färdigutvecklade alternativ från andra leverantörer. Kritiken har bland annat vädrats på forum och bloggar.

Det ska sägas att det råder delade meningar om vapnets kvalitet – där vissa som fått möjlighet att öva med vapnet vittnar om motsatsen och tycker att det håller en utmärkt kvalitet.

Kritiken riktas också mot hur avtalet finansierar en ny vapentillverkningsfabrik i Finland – en investering som ökar totalkostnaden för svenska skattebetalare.

Glenning pekar på att fördelarna kan ligga på längre sikt.

“Med införandet av Ak24 får vi förhoppningsvis en lokal produktion, vilket på sikt skapar fler jobbtillfällen. Det är också en stor fördel att ha samma vapen som vår granne Finland.”

Samarbetet med Finland ses som strategiskt viktigt, särskilt i ljuset av Sveriges nya NATO-medlemskap. Att bygga relationer med allierade och ha tillgång till delade resurser kan visa sig avgörande för Sveriges försvarsförmåga.

Tystnad och oro i försvaret

ANNONS

Kritiska röster hävdar dessutom att de blivit överkörda och belagda med “munkavle” i frågan. Man beskriver det som att Sako-affären är något som drivits igenom trots protester från vapenansvariga officerare.

FMV erkänner själva att det inte var en önskvärd lösning att köpa akutvapen från USA, men att det var nödvändigt för att säkerställa försvarsförmågan:

“Vi behöver säkerställa att Försvarsmakten har vapen omedelbart”, säger Jonas Lotsne, chef för armémateriel på Försvarets materielverk, till SVT.

Trots problemen med AK24 är det enligt Glenning viktigt att hålla fokus på långsiktiga vinster:

“Ett närmare samarbete med Finland, oavsett om det gäller vapen eller försvarsövningar, kan enbart förstärka Sveriges försvarsförmåga.”

Läs även: Ryska fartyget “fyllt med spionutrustning”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Edvard Lundkvist och Emma Fällman
Spela klippet

Så kan Trump-tullarna påverka dig

Donald Trumps föreslagna handelstullar har fått en av världens mest framstående ekonomer att dra paralleller till den stora depressionen. Simon Johnson, Nobelpristagare och professor vid MIT, menar att tullarna kan trigga en farlig nedåtgående spiral. USA:s tidigare president Donald Trump föreslår nu omfattande tullar på kinesiska varor, upp till 60 procent. För resten av världen […]