Det kan vara svårt att ta ur en fattig bakgrund, där barn ofta hamnar i en negativ spiral som sina föräldrar. Ny forskning i USA visar dock att barn som flyttar till områden där fler vuxna har jobb själva kommer få större möjligheter till arbete som vuxna.
Ny forskning: Så får barn en rikare framtid
Mest läst i kategorin
Några amerikanska Harvard-forskare har undersökt hur det ska gå att öka de ekonomiska möjligheterna för barn som har det dåligt ställt.
Ny forskning om fattigdom
Forskarna har följt familjer i USA under över ett årtionde och lägger nu fram forskingen i en rapport.
De följde barn och vuxna och kom fram till att familjers ekonomier kan skilja sig avsevärt mellan områden som ibland ligger alldeles intill varandra.
Den bästa lösningen för att utrota fattigdom hos barn är att deras föräldrar får arbete – för det leder sedan i mycket större utsträckning att barnen i fråga kommer få arbete som vuxna.
Samma sak händer omvänt – om föräldrarna blir arbetslösa kommer även deras barns möjlighet att hitta jobb som vuxna minska.
Senaste nytt
Arbete ger ökad trygghet längre fram
Bättre möjligheter som vuxna börjar alltså redan i ung ålder, där trenden går från generation till generation.
“Om du växer upp i ett område där sysselsättningsgraden är högre – så klarar sig barnen som växte upp i dessa miljöer bättre i det långa loppet”, säger en av forskarna Raj Chetty, till WSJ.
Ger positiv bild för barn
Den nya forskningen ger en positiv bild av att allt inte är kört bara för att man råkar födas in i en fattig familj.
Rapporten pekar till exempel på att det såg betydligt bättre ut för svarta barn som föddes i fattiga amerikanska familjer i början av 1990-talet än det gjorde i slutet av 1970-talet, där de förstnämnda barnen lättare kunde klättra uppför den ekonomiska stegen.
För att nå The American Dream krävs därmed fokus på en sak: jobb.
Läs även:
Jobben som överlever AI – och betalar bäst. Dagens PS
Dags byta jobb? Här är svaret. Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.