Dagens PS

Ny epidemi hotar tillgång på kyckling

höns
Fågelindustrin drabbas av en ovanligt svår epidemi. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 19 dec. 2022Publicerad: 19 dec. 2022

Just nu slår fågelinfluensan ut stora flockar av tamfåglar, däribland kyckling. Det är mycket värre än vanligt, och hela den globala fågelindustrin drabbas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många minns säkert när vi alla fruktade att drabbas av fågelinfluensa. Men fåglarna drabbas varje år, och 2022 är det extra illa.

Ägg, kyckling, kalkon och andra produkter som är relaterad till fågel går sannolikt upp i pris i år, efter ett ovanligt aggressivt utbrott.

En av förklaringarna till att fågelinfluensan har slagit så hårt i år är att viruset började spridas redan under de vara månaderna. Normalt tar influensan fart när flyttfåglarna rör sig i oktober. Då brukar den också sprida sig till tamfåglar.

I år är förlusterna sedan oktober nästan 70 procent högre än 2021, enligt World Organization for Animal Health. Mer än 138 miljoner fåglar drabbades under 12 månader fram till september.  Det är mer än de föregående fem åren tillsammans.

Kyckling något mindre drabbat

Vid ett insjuknande brukar fåglarna avlivas omedelbart. Industrin för kycklingkött är något mindre drabbat, då kycklingar slaktas ganska fort. Å andra sidan påverkar ett utbrott bland kycklingar ganska mycket, då många konsumenter eftertraktar det köttet.

”Det här är mycket, mycket värre än det någonsin varit och jag tror att det har överraskat alla”, säger Mark Gorton, vd för brittiska Traditional Norfolk Poultry. Han har förlorat 15 procent av sina fåglar sedan september.

Priserna på ägg har gått upp markant i USA och på kyckling i Storbritannien. Men även globalt märker man nu av förlusterna.

Läs också:

ANNONS

Brist på ägg upprör i Storbritannien

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]