Bindande regler kring att slänga mat kan bli nästa steg från EU när det gäller att minska problemet. Enligt uppgift diskuteras sådana regler nu.
Nu vill EU tvinga oss slänga mindre mat


Mest läst i kategorin
20 februari kom beskedet att EU-parlamentet och ministerrådet kommit överens om nya regler för att minska matsvinnet med 10-30 procent – beroende på aktör – fram till år 2030.
Samtidigt ska man göra textilindustrin mer hållbar och där införs krav på att tillverkare och modeföretag ska betala för insamling och hantering av textilavfall.
”Viktigt steg” mot slängd mat
”Dagens överenskommelse är ett viktigt steg mot en stark och cirkulär EU-ekonomi, samtidigt som vi följer principen att förorenaren betalar”, sade Polens klimat- och miljöminister Paulina Hennig-Kloska i samband med beslutet.
De nya reglerna väntas särskilt påverka snabbmatskedjor och näthandelsföretag.
Nu kommer uppgifter om att EU planerar bindande regler när det gäller matsvinn.
Svenska Livsmedelsverket skriver på sin hemsida skriver att den uppdaterade handlingsplanen kring miljösvinn även ”utgör Sveriges särskilda program för förebyggande av livsmedelsavfall enligt EU:s avfallsdirektiv”.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Senaste nytt
Tror det kommer bindande krav
Verket skriver att ”handlingsplanen kommer sannolikt att behöva ses över igen och bli ännu tydligare, om EU inför bindande mål för minskat livsmedelsavfall, vilket just nu behandlas”.
Anita Lundström, handläggare på Naturvårdsverket, väntar sig ett sådant beslut.
”Vi kan vänta oss att beslut om bindande mål kommer att öka behovet av åtgärder i alla led. Och för att kunna prioritera rätt åtgärder i respektive led behövs kunskap om vad de tidigare genomförda åtgärderna har haft för effekt”, menar Anita Lundström.
Oklart hur regler kan se ut
Hur bindande regler kring matsvinn skulle se ut och vilka sanktioner och straff som skulle kunna bli aktuella har inte framkommit.
För Sveriges del går minskningen av matsvinnet långsamt. Sedan den första handlingsplanen 2018 har svinnet minskat, men i alltför långsam takt, enligt statliga organ.
”Tempot måste öka om vi ska nå målen”, konstaterar Livsmedelsverket efter att ha slagit fast att ”matsvinnet är omfattande, i Sverige och globalt”.
Vill se gemensamt ansvar för mat
Nu vill man att alla aktörer i livsmedelskedjan agerar mot svinnet, alltså inte bara hushållen utan även livsmedelsindustri, grossister och dagligvaruhandel.
”Det är viktigt att alla aktörer tar ansvar för att minska matsvinnet i sin del av kedjan. De har själva störst kunskap om vilka åtgärder som är möjliga och mest effektiva. Handlingsplanen kan vara ett stöd i det arbetet”, säger Karin Fritz, expert på matsvinn hos Livsmedelsverket.
Unga slänger dubbelt så mycket mat. Dagens PS
Falsk statistik: Så ser matsvinnet egentligen ut. Dagens PS
Ojämlik matförsäljning i världen: “Vi erkänner”. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.