Budskapet är glasklart. De utländska spionerna finns överallt. Det är den bild Kinas civila spionbyrå MSS nu sprider över hela landet.
Nu ser Kina spioner överallt
Mest läst i kategorin
”De är överallt, listiga…och smyger – och de kan vara här i våra liv. De kan maskera sig som vem som helst”.
”Bland folkmassorna skyddar du och jag tillsammans den nationella säkerheten. Vi är 1,4 miljarder människor och 1,4 miljarder försvarslinjer”.
Allt mäktigare
Det är en sammanfattning av den tre minuter långa video som är det senaste utspelet från MSS, Ministry of State Security, Kinas allt mäktigare civila spionbyrå.
Under Xi Jinping har byrån drastiskt stigit ut i offentligheten och vidgat sitt uppdrag.
Enligt MSS är utländska spioner närvarande överallt i Kina och infiltrerar allt, inklusive kartappar och väderstationer.
Senaste nytt
Del av strategin
MSS omvandling är en del av Xi:s strategi kring den nationella säkerheten.
När relationerna mellan USA och Kina blivit allt mer spända, har MSS fått en viktigare roll, säger Xuezhi Guo, professor i statsvetenskap vid Guilford College i USA, till CNN.
“Dessa strävanden är att skapa medvetenhet kring spionage och förbättra säkerheten när hoten om spionage ökar”, säger han.
“Målet är att ge kinesiska medborgare verktygen för att förstärka deras vaksamhet och förebygga spionage”.
Som ett kombinerat CIA och FBI
MSS övervakar spionage inom Kina och utomlands och har enheter över hela landet. Organisationen liknas ofta vid en kombination av CIA och FBI.
Efter att ha verkat i det fördolda steg MSS för första gången ut i ljuset 2015 när man inrättade en kontakt och en webbplats för att uppmuntra alla att rapportera alla misstänkta hot.
2020 tog man nästa steg och började ta fram affischer och animationer via enheten National Security Propaganda Studio.
2021 gav man ut en manual till statliga medier och intervenerade sedan statliga tv-bolaget CCTV:s nyhetsprogram.
Hemliga agenter
I augusti 2023 gjorde man sin debut på sociala medier via ett officiellt konto på Wechat.
I år har man lanserat en dramaserie med en storyline som bygger på fem hemliga poliser som jagar utländska spioner.
“MSS beslut att etablera en närvaro på sociala medier är en anomali med tanke på dess traditionellt låga profil”, säger Sheena Chestnut Greitens vid University of Texas, som studerat Kinas säkerhetsapparat.
Xi:s kompis styr
En anledning kan vara ministern för statlig säkerhet, Chen Yixin, utnämnd i slutet av 2022 och en pålitlig medarbetare till Xi.
De två tjänstgjorde nära varandra redan när Xi arbetade i Zhejiang-provinsen,
“Chen har sagt i flera år att nya medier är viktiga för att vägleda den allmänna opinionen om partiets politiskt-juridiska och nationella säkerhetsarbete. Så en del av detta verkar vara att han sätter sin personliga prägel på ministeriets arbete”, säger Greitens.
”Säkerhet grunden”
Sedan Xi inledde sin tredje mandatperiod och lade än mer makt under sig i slutet av 2022 har diktatorn upprepade gånger uppmanat tjänstepersoner att fokusera på säkerhet och kallat säkerhet ”grunden för utveckling”.
Samtidigt har de tydliga varningarna och MSS razzior väckt oro bland utländska företag inför att etablera sig eller bygga ut verksamhet i Kina.
MSS ”drivs mer av politik än av verklighet eller sunt förnuft”, säger James Zimmerman, Peking-baserad partner i amerikanska advokatbyrån Perkins Coie LLP.
”Men det här är Kina à la Xi Jinping”.
Läs mer:
Spionanklagelser skakar AFD – medarbetare gripen. Dagens PS
Säpo: Kina använder Sverige i globalt spionage. Dagens PS
Nu får ingen tala illa om Kinas ekonomi. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.