Extremväder, turism och en allt svagare jordbrukssektor. Nu står Japan inför den värsta risbristen på decennier – med tuffa konsekvenser.
Nu lottar man ut riset i Japan
Mest läst i kategorin
Japan kommer, liksom resten av världen, från sin varmaste sommar någonsin men dessutom till sin största brist på basvaran ris på 30 år.
Butikshyllorna är tomma, priserna stiger och regeringen tvingas uppmana konsumenterna att inte panikhandla.
På vissa nätsajter har man gått så långt att man avbryter kunders köp eller genomför lotterier, där bara vissa får köpa det ris de redan beställt.
Läs också: Vågar inte säga upp sig – arbetar till döds. Dagens PS
Flera orsaker
Många stormarknader har begränsat inköpen till en påse ris per kunder, samtidigt som alla försöker fördela skuldbördan mellan sushihungriga turister, extremväder och årtionden av missriktad jordbrukspolitik, skriver FT.
Den privata sektorns lager var i juni de lägsta sedan 1999 och standardpåsarna på ris, 5 kilo i volym, har blivit 60 procent dyrare på ett år.
”Japan har försummat sin ökande känslighet för livsmedelsrelaterade chocker”, säger Kazuhito Yamashita, vid Canon Institute of Global Studies.
“Den japanska politiken att medvetet minska produktionen för att hålla priserna uppe, har satt landet i en position där relativt små förändringar i utbud och efterfrågan av ris kan ge de här allvarliga effekterna”.
Senaste nytt
Analys: ”Vårt eget fel”
Japan är normalt självförsörjande på ris och har generellt en självförsörjningsgrad på 38 procent när det gäller livsmedel.
”Vi har valt vår nuvarande situation”, säger Kazuhito Yamashita.
Den totala skörden 2023 var nära genomsnittet men kraftigt regn och intensiv värme har gjort mycket av skörden osäljbar.
Nu kan ytterligare 200 000 ton få tas ur cirkulation, enligt Yamashita, som påpekar att det samtidigt är så att den totala mängden mark för risodlingar minskat.
Flera japanska regeringar efter varandra har subventionerat bönder för att låta fält ligga i träda i stället för att brukas. Det har fått riskonsumtionen att sjunka med cirka 100 000 ton per år.
Gamla och i konkurs
Samtidigt går risodlingar i konkurs och medelåldern bland de japanska bönderna är nu nästan 69 år.
Forskargruppen Teikoku Databank säger att antalet konkurser i jordbrukssektorn kommer att slå rekord i år, framförallt på grund av stigande gödsel- och energikostnader.
“Om utvecklingen fortsätter finns det möjlighet att en stabil tillgång på ris inte kommer att vara möjlig i framtiden”, varnar Teikoku-analytikern Daisuke Iijima.
Läs mer:
Dejtingappen som ska rädda Japan. Dagens PS
Risbrist i Japan – turister beskylls för sushi-ätande. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.