Dagens PS

Nu blir vindkraften dubbelt så bra

vindkraft
En ny framgångsväg för vindkraften? Amerikanska Windrunner ska göra vindkraften dubbelt så effektiv. (Foto: Helena Landstedt/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 14 mars 2024Publicerad: 14 mars 2024

Borta med vinden? Tvärtom. Den nya, hemliga satsningen i USA kommer att skapa vindkraft som producerar dubbelt så mycket energi som i dag.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Man brukar säga att ”det här är inte rocket science”.

Men det här är faktiskt det.

Rymdingenjören Mark Lundström, raketforskare, har under sju år arbetat med Windrunner, ett gigantiskt lastplan som blir världens största i längd och lastvolym.

Radia, den startup som står bakom, har planer på att kunna besegra ett av vindkraftens största problem med hjälp av Windrunner.

Mark Lundstrom och hans ingenjörsteam ska skapa landbaserade vindkraftsinstallationer med en bladspets som når cirka 110 meter högre än nuvarande genomsnittet.

Dubbelt så mycket energi

Lyckas man kan projektet skapa vindkraftsinstallationer som producerar ungefär dubbelt så mycket energi som landinstallationer gör i dag och även användas på fler platser.

Windrunner ska helt enkelt lyfta de stora bladen och därigenom även kunna bidra till att producera vindkraft på andra platser än idag.

ANNONS

Senaste nytt

Hemligt i flera år

ANNONS

Radia har hållit designen hemlig i flera år men är nu på väg att slutföra den period av år som krävts för att designa, bygga och certifiera flygplanet.

Lundström grundade Radia 2016 när han ville förena flygindustri och rymdfart med ambitionen att klara de svåraste problemen inom energi och logistik.

Dagens stora vindblad kan inte användas på land problemfritt, eftersom de inte kan transporteras med järnväg eller lastbil.

De är för stora för att svänga de flesta hörn och för breda för att klara sig under broar och trafikljus – och att transportera dem offshore kräver specialfartyg.

Högt värderat

Radia har samlat in motsvarande en dryg miljard kronor i riskkapital och värderas idag till strax över 1 miljard dollar, enligt Pitchbook.

Bland de som ställt upp i finansieringen finns oljejätten ConocoPhillips och kapitalriskbolagen Caruso Ventures, Capital Factory och Good Growth Capital.

USA:s tidigare energiminister Ernest Moniz ingår i Radias rådgivande styrelse och konstaterar hos WSJ att efterfrågan är enorm.

Elanvändningen ökar markant och ökad kapacitet krävs på många håll.

ANNONS

”De vill dessutom ha ren el”, understryker Moniz.

Första kunden

Mark Lundström planerar att leverera blad till utvecklare av vindprojekt och i vissa fall utveckla projekt på egen hand.

Radias första kund är en stor oberoende kraftproducent som har köpt ett projekt på 1 gigawatt i Nevada.

Radia uppskattar att de större turbinerna kan minska energikostnaden med upp till 35 procent och öka konsistensen i kraftproduktionen med 20 procent jämfört med dagens landbaserade turbiner.

Redan 2022 stod vindkraft för cirka 10 procent av den storskaliga elproduktionen i USA och är en viktig elkälla framförallt i Iowa, Illinois, Texas, Oklahoma och Kansas.

”Konkurrenskraftig överallt”

”Större blad fästa vid högre torn skulle göra vinden mer konkurrenskraftig överallt och samtidigt göra fler delar av USA lönsamt för vindutveckling”, säger Jesse Jenkins, professor vid Princeton University som gjorde en studie för Radia som konsult.

Samtidigt skulle de större tornen vara synliga för fler människor, vilket skulle kunna väcka motstånd i samhället.

ANNONS

“Det största frågetecknet är den sociala licensen och den sociala acceptansen”, konstaterar Jenkins.

Läs även:

Vindkraftens miljövidriga baksida – Dagens PS

Vind i seglen för sjöfarten: Det är framtidens teknik – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]