Europas vardagssparare letar efter avkastning – och har nu utvecklat en faiblesse för statsobligationer.
Nu är statsobligationer heta
Mest läst i kategorin
Statsobligationer har blivit vardagsmat för vanliga sparare, framför i Medelhavs-länderna.
I Italien har statsobligationer till och med blivit ett inslag i tv-reklamen bland tvättmedel, blöjor och spelbolag.
Statsobligationer populärt
Italienarna har i och för sig varit lättövertalade. Efter perioden med nollränta och till och med negativa räntor har italienarna köpt statsobligationer för motsvarande 200 miljarder kronor, ett rekordbelopp för Italien.
Räntan, som går från 3,25 till 4 procent, är inte i närheten av den italienska inflationen på drygt 6 procent är inte nivå med inflationen men betydligt mer än vad många är vana att deras bank erbjuder.
“Italienska hushåll är fascinerade av revolutionen från negativa till positiva räntor”, säger Massimo Famularo, finanskonsult i Milano som bloggar om privatekonomi.
”De köper det som annonseras på tv.”
Flera länder
Andra länder har sett en likartad utveckling, Skattelättnader i Storbritannien har gett en hausse för statsobligationer, Belgien och Kroatien har emitterat obligationer till privata investerare och så vidare.
I Italien innehar privatpersoner nu nästan 11 procent av statens skulder och andelen ökar även i Portugal och Spanien.
ECB, Europeiska centralbanken, väntas idag redovisa en liknande trend över hela kontinenten.
Anses säkra
Privatpersoner gillar obligationerna eftersom de anses relativt säkra och i de flesta länder erbjuder högre ränta än vanliga sparkonton, påpekar Bloomberg.
Afonso Velez, en 26-årig finansiell riskanalytiker i Lissabon, säger att det också finns ett patriotiskt inslag i att låna ut pengar till regeringen istället för till banken, särskilt för dem som växte upp i skuggan av den europeiska skuldkrisen 2011.
”Det är ett viktigt sätt för portugisiska medborgare som jag att ha möjligheten att hjälpa vår stat att inte vara så beroende av de internationella marknaderna”, säger han.
”Färre utlänningar”
Den italienska regeringen, i ett land med en av de högsta skuldbördorna i Europa, hoppas kunna öka andelen privatinvesterare på obligationsmarknaden ytterligare. Italiens högerextrema premiärminister, Giorgia Meloni, ser det också ett sätt att göra landet mindre beroende av utländska fordringsägare.
Investeringschef: “Obligationer spännande igen” (Dagens PS)
Kapitalförvaltaren: Dags att köpa obligationer (Dagens PS)
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.