Dagens PS

Notan för brasilianska miljökatastrofen – 521 miljarder

Bruna flodmärken halvvägs upp på trädstammarna vid Doceflodens strand i Paracatu, Brasilien, ett år efter katastrofen 2015. Nu ska fallet upp i rätten.
Bruna flodmärken halvvägs upp på trädstammarna vid Doceflodens strand i Paracatu, Brasilien, ett år efter katastrofen 2015. Nu ska fallet upp i rätten. (Foto: Leo Correa/AP/TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 21 okt. 2024Publicerad: 21 okt. 2024

En giftig flod. Förorenad skog. 19 personer döda. Tusentals hemlösa. Nu ska ansvar krävas och notan betalas för Brasiliens värsta miljökatastrof – och det kommer inte bli vackert.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det rör sig om kollapsen av Marianadammen och den brasilianska gruvjätten BHP, som nu krävs på ansvar i en brittisk rättegång.

Det var under 2015 som dammen brast och en giftig flod av gruvavfall tog människoliv och förorenade den heliga Doce-floden. En miljökatastrof som klassats som Brasilens värsta, och som gruvbolaget bestridit ansvaret för sedan dess.

Brasilianare, företag och myndigheter

Nu ställs ansvarsfrågan åter på sin spets sedan mer än 600 000 brasilianare, 46 lokala myndigheter och 2 000 företag, i en stämningsansökan kräver BHP på närmare 47 miljarder dollar, motsvarande nästan 521 miljarder, i skadestånd, skriver Reuters.

Anklagelser som även de bestrids av bolaget, som hävdar att stämningsansökan i London duplicerar redan pågående rättsliga processer och reparationsprogram i Brasilien.

ANNONS

Senaste nytt

“Enda sättet”

Sedan tidigare har 8 miljarder dollar har betalats ut till de drabbade offren via Renova Foundation.

Enligt gruvarbetarna förhandlar den brasilianska regeringen nu om ett kompensationsavtal på nästan 30 miljarder dollar med BHP, Vale och Samarco, som tillsammans drev arbetet vid dammen under 2015.

Advokatbyrån Pogust Goodhead, som representerar kärandena i katastrofen, menar dock att den brittiska rättegången kan vara “det enda sättet att verkligen hålla BHP ansvarigt.”

ANNONS

Utsatt område – farligt jobb

Detta då det tvingar BHP att faktiskt ta ansvar i frågan och ge det hårt drabbade området en chans att komma på fötter.

Främst via rehabilitering, som gruvjätten alltså kan tvingas stå för, om rätten gör bedömningen att de brutit mot brasiliansk miljölag.

Den förestående rättegången är samtidigt en plågsam påminnelse om de höga riskerna med gruvarbeten i dessa utsatta områden.

Den kollapsade Marianadammen är nämligen inte den enda olyckan som drabbat Brasilien.

Så sent som 2019, bara fyra år efter förorenandet vid Doce-floden, gav en damm i Brumadinho vika. Även då var det gruvbolaget Vale, som låg bakom arbetet, där mer än 165 personer miste livet.

En katastrof som enligt dokument, vilka Reuters tog del av vid den tiden, hade kunnat undvikas sedan Vale kände till de uppenbara bristerna med dammen.

Läs mer:

AP-fonderna försvarar gruvbolag – trots dess mörka historia. Realtid.

ANNONS

Mänsklig aktivitet utsätter haven för tre stora hot. News 55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]