Dagens PS

Norge skickar stridsflygplan och soldater

Norge skickar soldater och stridsflyg till Polen
Svenskt och amerikanskt stridsflyg vid en gemensam övning i Kallinge i oktober. Norge skickar nu soldater och stridsflyg samt luftvärn till Polen. (Foto: Johan Nilsson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 03 dec. 2024Publicerad: 03 dec. 2024

Inom några dagar skickar Norge soldater, luftvärn och stridsflygplan till Polen. Stödet har en direkt koppling till kriget i Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Cirka 100 soldater, luftvärn och ett okänt antal F-35 stridsflygplan. Det är vad som ”inom några dagar” avgår från Norge i militärt stöd till Polen.

Det handlar om att skydda en flygplats nära gränsen mot Ukraina.

”Läget i Ukraina är kritiskt, och transporten av material till landet går till stor del genom Polen”, säger Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram i ett pressmeddelande, refererat i Nettavisen.

För att bidra till skyddet av det viktigaste navet för transport av materialstöd från andra länder till Ukraina skickar Norge sitt bidrag till Polen inom några dagar, förklarar ministern som säger att det kommer att bidra till att upprätthålla säkerhetsläget runt flygplatsen i Rzeszow i Polen.

”Det är så Norge bistår”

Cirka 100 soldater skickas från Norge, förutom Nasams luftvärn och flera F-35 stridsflygplan.

Soldaterna ska säkerställa drift och säkerhet runt planen och de ska bemanna det norska luftvärnet.

”Det är så Norge bistår med att se till att biståndet till Ukraina kommer fram så att Ukraina kan fortsätta sin kamp för frihet”, förklarar försvarsministern.

Både Polen och Norge är medlemmar av Nato. Uppdraget i Polen kommer, enligt plan, att äga rum från december och till och med påsk.

ANNONS

Den norska styrkan kommer att verka inom polskt luftrum och i Nato-sammanhang, som en del i ett integrerat luft- och missilförsvar.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

”Gör det för Ukraina och Polen”

”Den ryska krigföringen i Ukraina har visat värdet av luftförsvar, och det norska bidraget i Polen värderas högt. Vi gör det här i första hand för Ukraina och Polen, men visar också att vi står fast vid våra åtaganden i Nato”, säger Gram.

Det norska försvarsdepartementet har ännu inte meddelat hur många norska stridsflygplan som ska skickas.

The Conversation skriver Basil Germond, professor i internationell säkerhet vid universitetet i Lancaster, hur Ryssland och västvärlden nu går in i ”krigföringens gråzon” och talar i första hand om hybrid krigföring.

”Gråzonen är inte geografiskt definierad. Det är ett funktionellt utrymme mellan krig och fred, där jurisdiktioner är suddiga, ifrågasatta eller lämnas oklara och där ansvar och ansvarsskyldighet är vaga och förnekbara”, skriver Germond.

”Det är där hybridkrigföring och operationer under tröskeln blomstrar, eftersom det är svårare att avgöra om en attack har inträffat och vem som kan vara ansvarig”.

Hybrid krigföring ökar

”Hybrid krigföring kommer i otaliga olika former. Det kan vara desinformationskampanjer utformade för att skapa osäkerhet eller till och med panik i en befolkning. Eller cyberattacker mot transportinfrastruktur avsedda att allvarligt störa en konkurrent eller motståndare”, utvecklar professorn.

ANNONS

Han liksom andra väntar sig mer av denna krigföring i takt med att Ryssland sagt sig ha ”rätten” att attackera även länder som understödjer Ukraina, även om länderna själv inte utför attacker mot Ryssland.

Hot och sabotage – skärper säkerheten. Dagens PS

Putin: Trump är “en riktig man”. Dagens PS

Polen spänner musklerna – en stormakt på G? Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
David Ingnäs och Emma Fällman i en TV-studio
Spela klippet

Storbankens oväntade nyckelaktier 2025

Enligt Deutsche Bank är Tesla och svenska Autoliv två nyckelbolag att hålla ögonen på fram till 2025. Fordonssektorn har haft ett tufft år 2024, men många ser en potentiell vändning på horisonten. Tesla, som just haft ett starkt år, spås fortsätta sin framgång, inte minst tack vare deras satsningar på självkörande bilar. Autoliv, som fokuserar […]