Dagens PS

Nordkorea – ett land av misär och militär

Nordkorea
Med partiboken mot himlen strävar de unga för den kommunistiska idealstaten Nordkorea. En strävan som dessvärre inte gått så värst bra. (Bild: WikiCommons/Mark Fahey))
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 28 okt. 2024Publicerad: 28 okt. 2024

Nordkorea är ett allt fattigare land och ett av världens mest slutna länder. Deras egna väg framåt stavas upprustning. Hur blev det så?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I dag lär vi oss att andra världskriget tog slut 1945, och att det kalla kriget i princip upphörde när Berlinmuren föll.

Frågar du en korean om detta, kanske han håller med. Men bara till en viss del.

Det vi ser och läser om i dag från den koreanska halvön, är en situation som är direkt ett resultat av både andra världskriget och det kalla kriget. En konflikt mellan två länder som skapades ur världskrigets eftermäle, och som inte på något sätt skulle kunna kallas löst.

Delning och grundande

Efter Japans nederlag i andra världskriget delades Koreahalvön längs den 38:e breddgraden. Sovjetunionen kontrollerade den norra delen, medan USA administrerade den södra.

Denna tillfälliga uppdelning blev permanent när förhandlingar om ett enat Korea misslyckades.

Kim II Sung - landets förste president.
Kim II Sung besöker Östberlin 1984 för att diskutera politik med likasinnade. (Foto: WikiCommons)

Den 9 september 1948 utropades därför den Demokratiska folkrepubliken Korea i norr, med Kim Il-Sung som premiärminister och samma år hade också Republiken Korea bildats i söder.

Detta lade grunden för den långvariga konflikten mellan de två koreanska staterna.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Koreakriget

Spänningarna mellan nord och syd eskalerade snabbt. Den 25 juni 1950 invaderade nordkoreanska trupper Sydkorea, vilket utlöste Koreakriget.

Koreakriget blev en mycket blodig konflikt
Koreakriget kom att bli en självständig förlängning av andra världskriget. Ett blodigt krig som i princip i teorin fortgår än. (Foto: WikiCommons)

Konflikten drog in stormakterna, med Kina och Sovjetunionen som stöttade Nordkorea, medan USA ledde FN-styrkor till stöd för Sydkorea.

Kriget blev ett blodigt dödläge som varade till 1953, då ett vapenstillestånd undertecknades. Något formellt fredsavtal slöts dock aldrig. Kriget krävde miljontals liv och cementerade dagens delning av halvön.

Efterkrigstidens utveckling

Under 1950- och 60-talen genomgick Nordkorea en period av industrialisering och ekonomisk tillväxt, stöttad av Sovjetunionen och Kina.

Landets planekonomi utvecklades väl och Nordkorea var under 1960-talet östra Asiens mest utvecklade land – endast slagna av Japan.

Framgångarna stärkte makten kring Kim Il-Sung som kunde konsolidera sin makt och började utveckla en personkult kring sig själv.

ANNONS

På 1970-talet införde Kim Il-Sung juche-ideologin, som betonade självförsörjning och oberoende. Detta ledde till ökad isolering från omvärlden. Samtidigt började ekonomin stagnera på grund av ineffektiv planering och brist på innovation.

Kriser och kärnvapenprogram

1994 dog Kim Il-Sung och efterträddes av sin son Kim Jong-Il, som inte fick ett direkt välmående land att styra.

im Jong-Il ärvde tronen efter sin far
Kim Jong-Il ärvde tronen i Nordkorea av sin far och fortsatte styra landet mot en alltmer isolerad position i världen. (Foto: WikiCommons/Kremlin.ru)

1990-talet blev ett tufft decennium för det nordkoreanska folket med bland annat en allvarlig svältkatastrof som krävde hundratusentals, möjligen miljontals liv, där landet till slut tvingades acceptera internationell mathjälp.

Folket svälter

Trots ekonomiska svårigheter med ett folk som svalt, valde regimen att satsa stora resurser på militären och kärnvapenprogrammet. 2006 genomförde Nordkorea sin första kärnvapentest, vilket ledde till internationella sanktioner.

Nordkorea drabbas om och om igen av svält
Ända sedan 1990-talet har svälten hängt som ett spöke över landet med ett antal katastrofer som kommit och gått. (Foto: Kinamedia)

2011 dog Kim Jong-Il och efterträddes av sin son Kim Jong-Un. Under hans styre har Nordkorea fortsatt att utveckla sitt kärnvapenprogram och genomfört flera provsprängningar, vilket har lett till ytterligare skärpta internationella sanktioner.

ANNONS

Ekonomiskt har Kim Jong-Un infört vissa begränsade marknadsreformer, men landet förblir till stor del isolerat.

Relationerna med omvärlden har varit spända, med perioder av ökad dialog följda av nya provokationer.

Svåra utmaningar

Nordkorea står i dag inför stora utmaningar. Ekonomin är svag, stora delar av befolkningen lever i fattigdom, och landet är hårt drabbat av internationella sanktioner.

Nordkorea tror på militär makt
Samtidigt som det Nordkoreanska folket svälter, hävdar landets nuvarande diktator Kim Jong-Un att vägen till landets framgång går via ytterligare militära satsningar. (Foto: TT)

Samtidigt vidhåller regimen sin satsning på kärnvapen och militär styrka som garanti för sin överlevnad.

Trots vissa tecken på öppning, som toppmöten med Sydkoreas president och USA:s president Donald Trump 2018-2019, har inga betydande förändringar i landets politik eller mänskliga rättighetssituation observerats.

Nordkorea förblir en av världens mest slutna och repressiva stater

Läs också om att Nordkorea skickar soldater till Ryssland. Dagens PS.

ANNONS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Studio

Fastighetsmarknaden – så kan framtiden se ut

21 nov. 2024
ANNONS