Att vara med i Nato betyder inte att man litar på alla. En ny undersökning visar hur förtroendet för försvar och allianser skiftar i Norden.
Norden vacklar om USA:s försvar – men Nato står starkt


Mest läst i kategorin
Svenskar och finländare känner sig alltmer osäkra på om USA verkligen skulle ställa upp vid ett militärt angrepp.
Samtidigt växer eller består förtroendet för Nato, som nu framstår som tryggare än både regeringar och stormakter.
Stort stöd för Nato
Förtroendet för Nato är starkt i både Sverige och Finland.
I den senaste undersökningen från Helsingfors universitet framgår att nästan tre av fyra finländare tror att andra Natoländer skulle hjälpa Finland vid ett militärt angrepp.
Drygt tre femtedelar är också villiga att skicka finländska soldater till andra Natoländer, vilket är en ökning sedan i fjol.
I Sverige visar tidigare mätningar samma trend. Enligt Förtroendebarometern från Verian har 57 procent stort förtroende för Nato, vilket är betydligt högre än för både regeringen (35 procent) och riksdagen.
“Vi har också blivit Nato-medlem under 2024. Det utrikespolitiska har flyttat in i vårt vardagsrum på olika sätt”, säger Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian till SVT.
Missa inte: Svensk AI bakom framtidens drönare – teknik utvärderas av Nato
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Svenska Yle rapporterar att stödet för Nato har sjunkit något i Finland, men majoriteten är fortsatt positiva till medlemskapet.
Samtidigt visar deras färska undersökning att män, äldre och högutbildade är mest positiva till Nato, medan kvinnor, unga och låginkomsttagare blir alltmer tveksamma.
Läs också: Klart: Svensk stad utvald av Nato – ska ta emot toppministrar. Dagens PS
Senaste nytt
USA möts av misstro
När det gäller USA:s vilja att försvara andra Natoländer ser bilden helt annorlunda ut.
I Finland tror nu endast var sjätte person att USA skulle ingripa militärt vid behov, en halvering jämfört med förra året.
Det så kallade DCA-avtalet, som ger USA tillgång till femton baser i Finland, påverkar inte opinionen nämnvärt och endast en fjärdedel tror att det gör någon skillnad under Trumps ledning.
Misstron delas av svenskarna.
I en tidigare undersökning från Verian, beställd av SVT, uppgav hela 70 procent att de har mycket litet eller ganska litet förtroende för att USA skulle försvara ett medlemsland i Nato vid ett angrepp inom två år.
Bland kvinnor var siffran ännu högre, 79 procent.
“Det är anmärkningsvärt. Den innebär att förtroendet för att Natos artikel fem skulle fungera i praktiken är lågt, åtminstone i synen på USA”, säger Söderpalm.
Donald Trumps retorik om att inte försvara Natoländer som inte ökar sina försvarsutgifter tros vara en starkt bidragande faktor till misstron.
Läs även: Miljontals drönare kan bli avgörande för Sveriges försvar. Dagens PS
Läs även: Vita huset: “Han vet vad han gör”. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.