Dagens PS

Nobelpriset – och det magiska samtalet

Nu avslöjas hur Nobelpristagarna reagerar på beskedet
Alfred Nobel, som byst på Karolinska institutet. Fortfarande efter 123 år får hans pris mottagarna att vakna omtumlade och överraskade. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 11 okt. 2024Publicerad: 11 okt. 2024

Samtalet många väntar på – men få nås av. Det handlar om Nobelpriset och vad som händer när det magiska samtalet kommer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Någon lade på luren, en annan trodde samtalet var ett skämt, en tredje förlorade 1 000 dollar på att svara och en förklarade att hon inte hade tid.

Det handlar om Nobelpriset – och vad som händer när det magiska samtalet kommer till pristagarna.

Göran K Hansson, professor vid Karolinska institutet, har sedan 1997 deltagit i arbetet med att utse Nobelpristagare.

Nu har han samlat sina erfarenheter i boken ”I Nobels hemliga tjänst”.

”Jag kände att det behövdes en bok som skildrar arbetet inifrån. Det finns inte så mycket skrivet om det”, förklarar han hos forskningssajten Curie.

Läs också: Äntligen: Nobelpris i litteratur till Sydkorea. Dagens PS

Snart 1 000 pristagare

De första Nobelprisen delades ut 1901. Efter Alfred Nobels död 1896 – och efter en konflikt med hans efterlevande – fastställdes hans testamentet i tingshuset Karlshall i Karlskoga 13 februari 1897.

Från 1901 har Nobelpriset delats ut på Nobels dödsdag 10 december, numera allmän flaggdag i Sverige.

ANNONS

Sedan priset instiftades har närmare 1 000 individer och organisationer mottagit ett Nobelpris eller fått ta emot Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, ofta felaktigt benämnt Nobelpriset i ekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

Har ringt 68 vinnare

Göran K Hansson har haft ett antal uppdrag i Nobel-sammanhang, bland annat att meddela forskare att de belönats med ett Nobelpris.

”Jag har ringt upp 68 Nobelpristagare i medicin, fysik, kemi och ekonomi”, berättar han.

Det har inte varit helt utan problem.

”Ibland har jag hamnat hos en sekreterare som menar att professorn absolut inte få bli störd. Då har jag fått förklara att det är mycket viktigt att jag får prata med personen i fråga ändå, utan att avslöja varför jag ringer”.

”Överraskade och överrumplade”

Hur pristagarna reagerar när han väl får tag i dem varierar kraftigt. Några få gånger har han fått ett välformulerat svar, som tyder på att pristagaren suttit och väntat på samtal.

Mest är det ändå överraskade och överrumplade röster han hör.

ANNONS

Carol Greider, som fick Nobelpriset i medicin 2009 tillsammans med Elizabeth Blackburn, var av dem som bokstavligen togs på sängen.

”Hon svarade att hon inte hade tid, skulle fixa frukost, lämna barnen på skolan och hade andra åtaganden. Jag bad om ursäkt för att ha förstört hennes dag och gav henne rådet att ta en kopp kaffe och fundera över vad hon ska säga till världspressen när de kom störtande”, berättar Göran K Hansson.

Lade på luren – två gånger

David Mac Millan, Nobelpristagare i kemi 2001 tillsammans med Benjamin List, reagerade på ett annat sätt.

”När jag ringde väckte jag honom. Men samtalet bröts på en gång och när jag ringde igen hände samma sak på nytt. Då hörde jag en suck innan han lade på luren”, minns Hansson.

David MacMillan trodde telefonsamtalet var ett skämt. Inte ens när Göran K Hansson tog hjälp av den andre pristagaren, Benjamin List, blev han trodd.

”När jag äntligen fick tag i honom berättade han att han förlorat 1 000 dollar, men tyckte att det ändå var ok med tanke på att han vunnit Nobelpriset”.

Läs mer:

En blåsning på Nobelpris-nivå. Dagens PS

ANNONS

De får årets första Nobelpris: “Viktigt mål”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]