En miljöaktivist i Texas lade spårare med sina plaster för att se om de gick till återvinning. Resultatet gjorde henne minst sagt upprörd.
Nej – plasten går inte till återvinning
Mest läst i kategorin
Brandy Deason, är aktiv i Air Alliance Houston, en ideell organisation som arbetar för att minska luftföroreningar.
För att undersöka vad som hände med hennes plast som hon lämnat till återvinning, lade hon spårare i påsarna för att se plast verkligen gick till återvinning som utlovades.
Det gjorde de inte.
250 ton plast
Deasons undersökning visade att nästan varje på hon lagt en spårare i plingade henne från ett företag för avfallshantering drygt tre mil bort.
Företaget har lanserat sig som en del av ett återvinningsinitiativ lanserat 022 och vill bli en ”nationell modell för avancerad plaståtervinning.
Men Wrights ansökan är fortfarande inte godkänd och det enda som hänt är att man i Houston samlat ihop 250 ton plast som man inte vet vad man ska göra med.
”Folk bryr sig”
“Folk bryr sig, och de gör mycket för att försöka sortera igenom vad som är återvinningsbart”, säger Brandy Deason till Newsweek.
“Det här är inte en fråga om att det är vårt fel. Det här är en fråga om överproduktion av saker som man vet inte är återvinningsbara i plastindustrin.”
”Aluminium och glas har mycket högre återvinningsgrad, och plast är den som aldrig har överstigit tio procent”, säger Deason till Newsweek.
”Och anledningen är på grund av sorteringsproblemet. Det finns tusentals olika sammansättningar i olika plaster som inte kan blandas ihop”.
Tio procent av all plast
Hur situationen är i Sverige?
Ja, enligt Naturvårdsverket återvanns 2020 cirka tio procent av den plast som sattes på marknaden.
Men det är ”återvanns” inom citationstecken. 87 procent av plasten som samlades in gick till svenska förbränningsanläggningar och till bränsle i cementindustrin.
I december 2023 kunde SR, med ny statistik från Naturvårdsverket som visade att plast fortfarande hade lägst återvinningsgrad.
Källsorterar fel
Då hade vi nått upp till 35 procent av de plastförpackningar som produceras årligen. Men ”plastförpackningar” inkluderar ju inte all plast, naturligtvis,
”Människor kanske källsorterar fel, eller att de bara slänger saker. Det kan också vara att tillverkarna av framför allt plastförpackningar använder sig av plast som inte går att sortera ut. Det kan bero på ett flertal olika orsaker”, sade Fredrik Khayati, handläggare hos Naturvårdsverket, till SR.
Läs mer:
Tusentals giftiga kemikalier i plast. Dagens PS
Studie: Hjärnan består av 0,5 procent plast – blir värre. Dagens PS
ANNONS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.