Dagens PS

Nästa Ukraina: Ingen pratar om Kinas stundande krig

Kina
Ett amerikanskt krigsskepp och Taiwans flygvapen Foto: AP via TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 21 sep. 2023Publicerad: 21 sep. 2023

Kina kommer att militärt invadera Taiwan år 2027 om inte tidigare. Är det ingen i den amerikanska presidentvalsdebatten som pratar om det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Peking har vuxit till USA:s huvudsaklige militäre och ekonomiske utmanare i Asien. Ett krig kan snart bryta ut i den sista provins som Kina begärt annektera från den lokala suveräna befolkningen. Det är inget som Taiwan kommer gå med på frivilligt, och den stundande konflikten har beskrivits som nästa Ukraina.

Det berättade Wall Street Journal på onsdagen.

MISSA INTE: Sparproffset om trippelskatt på ISK: “Obegripligt” – Dagens PS

“Ingen stor fråga”

Ändå är det inte något som de amerikanska presidentkandidaterna, av vilken vinnaren kommer vara den som får den konflikten i knäet under sin mandatperiod, vill tala högt om.

Detta trots att USA troligen kommer förlora en sådan konflikt.

Kina har byggt upp sin flotta i årtionden – med ett enda huvudsakligt syfte, och det är att erövra Taiwan.

Det är inte en dold avsikt. Det har varit ett uttalat mål. Och militärövningarna hålls närmare och närmare Taiwans farvatten.

Trots det nämndes inte Kinas stundande invasion av Taiwan i Republikanernas presidentdebatt över huvud taget.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Lika sömnig Joe?

Joe Biden är demokraternas presidentkandidat i egenskap av sittande president. Han har uttalat sig om Taiwan tidigare, och behovet av att försvara öriket militärt om Peking gör slag i saken. Det är en gammal läpparnas bekännelse. I verkligheten har han minskat försvarsanlagen, minskat skeppsbyggandet för militären och dessutom så sent som förra veckan förminskat risken för ett kinesiskt anfallskrig.

“Oroa dig inte för Kina. Jag menar, oroa dig för Kina men oroa dig inte för Kina”, sade Joe Biden under ett statsbesök i Vietnam.

Det påminner om vad han sade 2019, att “Kina kommer inte äta vår lunch – de är inte en utmaning för oss”.

Men problemet med det är att det är felaktigt. Kina är USA:s största utmanare som ekonomi och militär motståndare i en del av världen där varken Europa eller Ryssland har någon militär närvaro.

USA:s genom tiderna största hot

Sovjetunionen hade aldrig en större BNP än 40 procent av USA. Kina har i nuläget minst 75 procent. Samtidigt bygger de betydligt fler krigsskepp och har en större flotta, vilket gör att Kina troligen inte kommer avskräckas från att angripa Taiwan av den amerikanska flottan.

USA:s flotta hade som mål under kalla kriget att uppgå till 600 fartyg. I dagsläget har flottan under 300 fartyg.

Att USA inte skulle klara av att försvara Taiwan kan därför resa frågan om det kanske inte ligger i USA:s intresse att försvara Taiwan alls från Kina? Men då öppnar man upp för ett större krig längre fram.

ANNONS

Kina-kommunismens logik

Svaghet bjuder in till aggression och det gäller i synnerhet kommunistiska diktaturer som Kina, Nordkorea och den nu nedmonterade Sovjetunionen.

Efter Koreakriget började tredubblades USA:s militärutgifter från 5 till 14 procent av BNP. Den högsta siffran vi hört i årets presidentkampanj är 3,5 procent, från republikanen Mike Pence.

Bara 22 stridsvagnar

I dagsläget ligger den på 3,1 procent av BNP. I år bygger USA endast 22 stridsvagnar och har betydligt färre skeppsvarv än vad flottan begär för att bygga fartyg.

Om väst har som mest 4 år på sig att förbereda sig för en fullskalig invasion, så verkar iallafall världens största demokrati och ekonomi mest trycka på snooze-knappen.

Läs mer om Kina:

Kinas ekonomipolitik: En gåta av ologiska beslut – Dagens PS

Ännu en bostadsbubbla spricker i Kina – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]