Det är vinter i Arktis – en tid då isen brukar breda ut sig över haven. Numera är trenden den motsatta.
Nasa: Världens havsis krymper – når nytt bottenrekord


Mest läst i kategorin
I februari noterades rekordhöga temperaturer i delar av Arktis – hela 20 grader varmare än normalt.
En månad senare nådde vinterisen i Arktis sin största utbredning för säsongen. I år var den dock mindre än någonsin tidigare. Detta enligt NASA och det amerikanska snö- och isdatacentret NSIDC.
Med sina 14,33 miljoner kvadratkilometer var isutbredningen mindre än det tidigare bottenrekordet från 2017.
Mindre havsis än normalt
Forskarna har under lång tid sett hur isen i Arktis successivt minskar. Dels bildas mindre ny is på vintern, dels försvinner allt mer av den så kallade fleråriga isen – den som brukar ligga kvar mellan säsongerna.
“Vi går in i nästa sommar med mindre is än normalt redan från början”, säger Linette Boisvert, isforskare vid NASA. “Det bådar inte gott för framtiden”.
Läs även: Extremväder höll 242 miljoner elever borta. Dagens PS
Senaste nytt
Antarktis – samma sak
Det är inte bara i norr som isen försvinner. Den 1 mars, under den antarktiska sommaren, nådde havsisen i Antarktis sin minimumnivå – 1,98 miljoner kvadratkilometer.
Det är lika lågt som det näst lägsta värdet som någonsin uppmätts, och ligger hela 30 procent under snittet före 2010.
Forskare är ännu osäkra på om detta är ett tillfälligt bottenläge – eller början på en ny, mer isfri norm i södra polarregionen.
“Det är inte klart om Antarktis har gått in i ett nytt läge med konstant låg isutbredning, eller om vi kommer se en återgång till tidigare nivåer”, säger Walt Meier vid NSIDC.
Isförlust över hela planeten
Det är inte bara i Arktis och Antarktis som isen krymper – utan över hela planeten.
I mitten av februari 2025 var den globala havsisutbredningen den lägsta som någonsin uppmätts. Jämfört med genomsnittet före 2010 saknades över 2,5 miljoner kvadratkilometer is – en yta större än hela östra USA.
Sedan mätningarna inleddes för snart 50 år sedan har havsisen stadigt minskat i både norr och söder. Satellitdata visar att trenden håller i sig.
Så mäts världens havsis
För att övervaka havsisen använder forskarna satelliter som mäter mikrovågsstrålning – en teknik som fungerar även genom moln och under dygnets mörka timmar.
Den första omfattande datainsamlingen inleddes 1978 med satelliten Nimbus-7, som fortfarande är en viktig referenspunkt.
Med hjälp av dessa mätningar har forskare kunnat följa isens rörelser och förändringar dag för dag – och år för år.
Läs också: Wallenbergbolagets utsläpp ökar – fem gånger värre än Sverige. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.