Dagens PS

När svenskt flygvapen stred mot Sovjet

F19
Efter en rekordsnabb rekryteringsrunda, kunde det nya flygförbandet F19 sättas upp och omedelbart ställas till Finlands hjälp. (Foto: Flygvapenmuseums bildarkiv)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 28 mars 2023Publicerad: 28 mars 2023

Nyligen kom nyheten att de Nordiska länderna slutit ett avtal om ett  militärt flygsamarbete. Men det är inte första gången svenskt flygvapen samarbetar över gränserna. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flygvapencheferna i Sverige, Danmark, Norge och Finland är överens om att integrera ländernas flygvapen i en gemensam luftstyrka med runt 250 toppmoderna stridsflygplan och har undertecknat ett avtal om saken, rapporterade norska Aftenposten den 24 mars i år.

Flygvapen Norden

Befälhavarna för luftvapnen i Finland, Sverige, Norge och Danmark: Generalmajorerna Juha-Pekka Keränen, Jonas Wikman, Rolf Folland och Jan Dam. (Foto: NATO Allied Air Command)

Genom detta avtal får nu Norden en militär styrka i luften som motsvarar till exempel Storbritanniens. Det ger också en tydlig signal om att länderna ser sina territorium som ett gemensamt intresse.

Tidigare samarbete

Men det är inte första gången som det skapas ett samarbete mellan länderna i Norden. När Sovjetunionen anföll Finland den 30 november, var det finska flygvapnet mycket illa rustat.

F19

Finlands sak är vår. Det var en mangrann uppslutning för att hjälpa Finland så mycket det gick. (Foto: DigitaltMuseum)

Finlands sak är vår, blev parollen som snabbt växte i Sverige. Som en första insats för att hjälpa Finland i kampen mot den så numerärt överlägsna anfallaren, skänkte Svenska regeringen tre stycken Jaktfalkar J 6, tre stycken Fokker CV-E S 6 samt två Bristol Bulldog J 7.

Flygplanen införlivades omedelbart i det finska luftförsvaret, men mer hjälp än så behövdes.

ANNONS

Senaste nytt

Ytterligare hjälp behövs

ANNONS

Då det svenska försvaret ansåg att det inte kunde skänka ytterligare flygande materiel till Finland, föddes idén om att sätta upp ett frivilligförband med en jaktdivision och en bombdivision i norra Finland.

Redan den 14 december 1939 gav så den svenska regeringen klartecken till flygstaben om att starta förberedelserna. Det beslutades att flottiljens huvudsakliga uppgifter skulle vara spaning och anfall mot ryska flygbaser och marktrupper.

F19

En Gloster Gladiator döpt till Kalle, står dold bland träden vid F 19 i Finland. (Foto: Flygvapenmuseums bildarkiv)

Fanns möjligheter och resurser, skulle flottiljen också skydda städerna Uleåborg, Kemi och Torneå med jaktförsvar.

Snabb rekrytering

Rekryteringen till F19 Finland, som flottiljen döpts till, gick rekordsnabbt. Redan några dagar före nyåret hade cirka 240 frivilliga anmält sig. Från uppsamlingsplatsen i Haparanda, skeppades de med  tåg till Kemi i norra Finland.

F19

Den Junkers F-13 som tilldelades F19 gör sig redo för start. (Foto: Flygvapenmuseums bildarkiv)

Då F19 sattes upp som en helt svensk flottilj kunde nu även regeringen tilldela materiel från det svenska Flygvapnet. Därför beslutades i december 1939 att fem B 4 Hawker Hart, och tolv J 8 Gloster Gladiator skulle ställas till flottiljens förfogande, vilket motsvarade en tredjedel av Flygvapnets jaktflyg.

F19

En Gloster Gladiator startar i yr-snön medan två mekaniker springer efter. (Foto: Flygvapenmuseums bildarkiv)

ANNONS

Den 13 mars 1940 skrevs ett vapenstillestånd mellan Sovjet och Finland.  F19 hade då opererat i 62 dagar i strid. Resultatet var tolv ryska flygplan nedskjutna och sex egna förlorade flygplan. Tre svenska piloter omkom också i striderna.

F19 avvecklades sedan och de svenska piloterna och flygplanen fördelades ut på resterade flygflottiljer.

Läs mer om:

Avtalet mellan Nordens flygvapen

Försvarets kommentar om krigshjälp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]