Wagner-gruppens läger i Belarus stor tomt, och de taktiska kärnvapen som Ryssland skulle placera ut står inte heller att finna. Vad som händer nu är högst oklart.
Mysteriet Belarus: Väst letar Wagner och kärnvapen
Mest läst i kategorin
Västs underrättelsetjänster jobbar för högtryck för att klura ut vad som egentligen händer med Wagner-gruppen och med kärnvapen i Belarus.
Misslyckat Wagner-uppror
När Wagner-gruppen och dess ledare marscherade mot Moskva, något som Dagens PS rapporterat om, höll världen andan.
Belarus och dess president Aleksandr Lukasjenko klev in som medlare, och Wagner-gruppens ledare Jevgenij Prigozjin skulle enligt avtalet få exil i Belarus.
Exil i Belarus – eller?
Nu gapar tälten i Wagner-lägret tomma, Lukasjenko säger att Prigozjin är i Ryssland, och det finns inga tecken på att Ryssland placerat några taktiska kärnvapen i Belarus – än.
President Lukasjenko säger enligt CNN att om Wagner omplaceras till Belarus är det under förutsättningen att de skriver avtal med den belarusiska regeringen.
Wagner vägrade avtal
Prigozjin vägrade att förnya gruppens avtal med det ryska försvarsdepartementet före det misslyckade upproret i juni.
“När de bestämmer sig för att lokalisera till Belarus kommer vi att upprätta ett avtal med dem” säger Aleksandr Lukasjenko på torsdagen enligt CNN.
“Allt kommer att så i det”, fortsätter den belarusiske presidenten. “Ramverket som den här enheten fungerar inom kommer att bestämmas enligt lagen eller enligt ett presidentdekret.”
Wagner på semester
På söndagen kommer uppgifter om att Wagnergruppen ska ta sig till Belarus, men inte förrän efter en tids semester, enligt Aftonbladet som citerar amerikanska Institute for the Study of War, ISW.
Gruppens ledare Jevgejij Prigozjin har beordrat Wagnergruppen att vila, och enligt den källa ISW refererar till, en rysk militärbloggare, kommer stora förflyttningar av personal att krävas inför flytten till Belarus.
ISW antar att det handlar om att förflytta legosoldater från Afrika och Mellanöstern enligt Aftonbladet.
Kärnvapen i Belarus långt borta
När det gäller de anläggningar för taktiska kärnvapen som president Vladimir Putin tidigare sagt ska placeras i Belarus, och som skulle vara färdiga 7 juli, är läget lika oklart.
Enligt västliga underrättelsekällor finns inga tecken som tyder på att Belarus har den infrastruktur som krävs för kärnvapnen.
Troligen dröjer det månader innan det ens är tekniskt möjligt för Belarus att ta emot ryska taktiska kärnvapen uppger CNN.
Oro bland Nato-grannar
De satellitbilder som finns ger vid handen att det inte ens pågår förberedelser, eller finns säkerhet för, det som är standard vid en rysk kärnvapenanläggning.
Trots det finns en stor oro hos Nato-länder som Polen och Litauen för vad som kan hända.
“Samarbetet mellan Ryssland och Belarus har försämrat säkerheten i regionen och i hela det euro-atlantiska området”, skriver ländernas presidenter i ett brev till Natos generalsekreterare och övriga Nato-ledare på fredagen uppger CNN.
Läs även: Ryssland byter ut Wagners soldater mot fångar
Läs även: Erdogan: “Ukraina förtjänar Nato-medlemskap”
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.