Dagens PS

MSB: "Svensk krisberedskap behöver bli bättre"

MSB är inte nöjda med krishanteringen.
MSB är inte nöjda med hanteringen av de tre större kriserna där man har utvärderat de samlade insatserna. (Kollage: TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 27 aug. 2024Publicerad: 27 aug. 2024

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap fick i uppgift att utvärdera landets krisberedskap kring jordskredet i Stenungsund, grundstötningen av färjan Marco Polo i Blekinge 2023 och den allvarliga trafiksituationen på Europaväg 22 i Skåne i januari 2024. Resultatet är redovisat och de är inte nöjda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Utvärderingen slår fast att handlingskraft och samverkan i kriser måste stärkas, även om det i flera avseenden har fungerat väl också, det skriver MSB i ett pressmeddelande.

“Det är viktigt att ha respekt för komplexiteten i större samhällsstörningar. Samtidigt visar MSB:s utvärdering att vissa svårigheter kommer igen i kris efter kris. Vi behöver stärka kraven på att vara handlingskraftig och förmågan att samordna olika insatser”, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör MSB.

Brist på samsyn hämmar krisberedskap

MSB:s bedömning är att det finns tillräcklig lagstiftning och tillräckliga mandat för att hantera liknande samhällsstörningar.

Men i vissa fall har vår krisberedskap hämmats av brist på samsyn kring roller och ansvar, brist på fullt ut samlade lägesbilder samt avsaknad av gemensam samordning och inriktning av insatser och resurser. I vissa fall har hanteringen även brustit i proaktivitet och handlingskraft. 

MSB:s rapport visar främst tre saker:

  • Det proaktiva förhållningssättet behöver stärkas genom tydligare krav på handling. 
  • Gemensamma förhållnings- och arbetssätt behöver planera och övas. 
  • Den regionala samverkansförmågan behöver stärkas.

Läs rapporten här.

ANNONS

Behöver bli ännu bättre

“Tillsammans behöver vi i den svenska krisberedskapen bli ännu bättre när vi nu har en bredd av hot vi att hantera, förebygga och förbereda oss för”, säger Charlotte Petri Gornitzka och tillägger:

“Från konsekvenserna av klimatförändringen, till cyberhot och påverkanskampanjer – samtidigt som vi befinner oss i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS