En mordplan mot en undersökande journalist. Så avslöjades Wien som ett centrum för Rysslands spionage över hela Europa.
Mordplan avslöjar rysk spioncentral i Wien
Mest läst i kategorin
Under kalla kriget, mer konkret 1949, spelades spionklassikern ”Den tredje mannen” in i Wien, byggd på Graham Greenes manus och med Orson Welles och Trevor Howard i två av huvudrollerna.
Blir det aktuellt med en uppföljare i dag blir titeln ”De 250 männen”. I varje fall om den ska fokusera på ryska spioner.
Minst så många antas i dag agera med Österrikes huvudstad Wien som bas.
Mordplan mot journalist
Wien har kommit i fokus kring ryska spioner i väst av flera skäl. Det handlar allmänt om att många av dem förflyttats dit efter att ha utvisats ur andra västländer och dels konkret om mordförsöket på Christo Grozev.
Grozev är den undersökande journalist vars Oscar-belönade dokumentär avslöjade Kremls och Putins försök att döda oppositionsledaren Alexej Navalnyj.
Efter att en mordkomplott mot honom avslöjades av österrikisk och amerikansk underrättelsetjänst flydde Grozev med familj till USA 2023.
Nu är han tillbaka för att besöka släkt och vänner och får då en bevakning som kan jämföras med den Österrikes förbundskansler har, skriver WSJ i ett reportage om Wien som spionernas huvudstad.
Senaste nytt
Utvisat 600 ”diplomater”
Europeiska länder har utvisat mer än 600 ryska diplomater, stämplade som spioner, sedan invasionen av Ukraina.
Många av dem har sedan hamnat i Österrike. Antalet ryska diplomater och administratörer har ökat från 300 till 500. Hälften anses vara spioner av olika slag.
Wien är nu en bas för ryska hemliga operationer, inklusive finansiering och logistiskt stöd för mord, sabotage och rekrytering över hela Europa.
Det gäller även såväl industrispionage som påverkansoperationer, enligt över ett dussin österrikiska, europeiska och amerikanska underrättelsetjänstemän och regeringstjänstemän WSJ refererar till.
“Vi blir nu ett ansvar för våra grannländer eftersom Ryssland använder oss som en operativ bas”, säger en högt uppsatt österrikisk underrättelsetjänsteman.
Pengar via diplomatpost
Ryssland skickar stora volymer kontanter till grannländer som Litauen på väg, uppger en annan källa. Därifrån fraktar österrikiska diplomater dem över Europa, ofta i diplomatisk post som inte får kontrolleras av polisen.
Nu överväger EU ett tjeckiskt förslag om förbud för ryska diplomater att resa utanför det land där de är stationerade.
“Om dessa diplomater vill arbeta i Wien, då är det helt okej…men jag ser ingen anledning till varför de ska ha fri tillgång till Tjeckien”, säger Tjeckiens utrikesminister Jan Lipavský.
”Extremt farligt”
Den österrikiska regeringen måste avsluta sin “extremt farliga passivitet” mot Rysslands spioneri, vilken “försvagar ansträngningarna att stävja ryskt inflytande i Europa”, säger Stephanie Krisper, österrikisk oppositionspolitiker engagerad i en kommitté som granskar underrättelsetjänsten.
Ryssland bygger om sitt spionnätverk genom att rekrytera civila, organiserad brottslighet, hackare och privatdetektiver för attacker mot och övervakning av kritisk infrastruktur och andra operationer över hela kontinenten, är den bild hon målar upp.
“Rysk underrättelsetjänst är som en bläckfisk som använder varje tentakel till dess förfogande, och huvudet befinner sig för närvarande i centrala Europa”, beskriver en europeisk underrättelseofficer.
Läs mer:
Ryssland köper spioner i Tyskland efter utvisningar. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.