Tekniken att suga ut koldioxid ur luften, DAC, kommer inte att bli avgörande i kampen mot klimatförändringarna, hävdar forskare.
MIT: "Tro inte på klimatlösningen att dra ut koldioxid ur luften"
Mest läst i kategorin
Vi har en överdriven tro på teknik när det gäller att rädda planeten. Dagens klimatprognoser överskattar, exempelvis, hur mycket direktinfångning av koldioxid från luften kan bidra med.
Det lyfts fram i en ny forskningsrapport från Massachusetts Institute of Technology, MIT, där forskare undersökt tekniken bakom DAC, direct air capture.
Det finns fyra omständigheter som talar emot den nya tekniken, refererar danska Ing.
Den första är att tekniken är för komplicerad. Eftersom koldioxiden i atmosfären bara har en koncentration på 0,04 procent måste en stor mängd luft flyttas för att tekniken ska fungera, vilket drar på kostnaderna.
Kräver för mycket energi
Den andra omständigheten är den enorma energiförbrukning som krävs, enligt MIT.
DAC i stor skala – motsvarande en fjärdedel av utsläppen 2023 – skulle kräva 12 000 terawattimmar el, vilket är mer än 40 procent av den totala globala elproduktionen i dag.
Tekniken kräver dessutom stort utrymme. Stora anläggningar behövs och det är svårt att hitta lämpliga platser.
MIT uppskattar att en anläggning för en megaton koldioxid per år skulle kräva ett område på upp till sju kvadratkilometer.
Den sista – men inte minsta – invändningen är priset.
”Det uppskattas att priset per ton ligger i intervallet 100-250 dollar”, skriver Ing.
”Kanske aldrig blir verklighet”
Slutsatsen i artikeln är att en framtida billig koldioxidavskiljning från DAC kanske aldrig kommer att bli verklighet, och att klimatstrategierna därför måste fokusera på att minska utsläppen i nutid.
”DAC är ett förföriskt koncept och tekniken kan också utgöra en del av lösningen. Men det är fel att tro att DAC kommer att bli hjälten i historien om koldixidreduktionen”, är sammanfattningen.
Som sig bör letar Ing sedan upp forskare som tycker precis tvärtom.
”Jag är starkt oense med författarna. Min omedelbara tanke är att det är ungefär som att 1980 säga: ”Vindkraftverk och solceller kommer aldrig att fungera. Det är inte särskilt troligt att det kommer att bli storskaligt någon gång”, raljerar Philip Fosbøl, docent vid danska teknikuniversitetet DTU.
”Kan bli så om 10-15 år”
”Och med solceller kan man producera el för kanske 10 eller 5 danska ören per kWh. Man kan inte köpa den till det priset idag, men det kan mycket väl vara så att om 10-15 år, när det finns några stora energiparker, så kan man börja köpa den till det priset”.
Det är helt irrelevant att sol och vind gick från ingenting till dagens stora framgång, menar studiens huvudförfattare, forskningsingenjören Howard Herzog.
”Enligt detta resonemang kommer all ny teknik att bli en framgång”, konstaterar Howard Herzog torrt.
Koldioxid till etanol – forskare har hittat ny metod. Dagens PS
Studie: Ny teknik avgörande för klimatet – men tiden är knapp. Dagens PS
Kinas utsläpp nu större än EU:s. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.