Dagens PS

Milkshake dödade tre personer – livsfarliga bakterier

listeriabakterier
Tre personer avled efter att ha smittats av listeria på en restaurang i USA (Foto: Unsplash).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 21 aug. 2023Publicerad: 21 aug. 2023

Listeriabakterier kan finnas i kylda och frysta livsmedel. I USA har tre personer avlidit efter att ha smittats – på en och samma restaurang.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I USA har tre personer avlidit och tre har blivit inlagda på sjukhus efter att ha druckit milkshakes som innehöll listeriabakterier, på en restaurang i delstaten Washington.

Det rapporterar CNN.

En utredning har visat att bakterierna fanns i en glassmaskin som inte rengjorts ordentligt och som varit i bruk fram till och med början av augusti.

Fingeravtryck från bakterierna inuti milkshaken har visat att det var samma stam av listeria som smittat de sex personerna.

Listeria – en allvarlig sjukdom

Enligt Livsmedelsverket varierar symtomen på sjukdomen listeria, som orsakas av listeriabakterier, beroende på vem det är som drabbas. Personer över 70 år samt personer med nedsatt immunförsvar är särskilt utsatta.

Dessa personer kan i värsta fall drabbas av livsfarliga symtom som blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Dödligheten är mellan 20 och 30 procent.

Symtom som diarré och kräkningar är vanliga.

Gravida kan få diffusa influensaliknande symtom. Infektionen kan även spridas till fostret som smittas och i värsta fall leder smittan till missfall eller ett allvarligt sjukt barn.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Livsmedel med listeriabakterier

Listeria kan finnas i produkter med lång hållbarhet som förvaras i kylskåp – i dessa livsmedel kan bakterierna hinna föröka sig till nivåer som är skadliga för riskgrupper innan hållbarhetstiden gått ut.

Framför allt gäller det livsmedel som förvarats några veckor i kylskåp, som vakuumförpackad rökt och gravad fisk, skivat köttpålägg, patéer, mögel- och kittostar och vissa kalla ätfärdiga maträtter, skriver Livsmedelsverket.

När det gäller dessa produkter gäller det att kontrollera förpackningsdatum. Dessa produkter bör ätas högst en vecka efter det datumet.

Listeriabakterier dör vid upphettning, men överlever frysning.

Läs även:

Bakterier i våra tarmar kopplas till hjärnans utveckling

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS