Tyskland har fått en ny regering – men den nya ledningen får ingen mjukstart. Pressen ökar redan innan Merz klivit på kanslerposten.
Merz tar makten – men ingen tid att fira


Mest läst i kategorin
Efter sex veckors intensiva förhandlingar är det klart: Tyskland har en ny regering.
Men samtidigt som Friedrich Merz förbereder sig för att ta över som kansler, tornar utmaningarna upp sig. Energikris, industriflykt och ett globalt handelskrig – allt väntar på lösningar.
Merz tar över efter Scholz
Kristdemokraterna (CDU/CSU) och Socialdemokraterna (SPD) har nu enats om ett koalitionsavtal.
Friedrich Merz väntas väljas till ny förbundskansler i maj och efterträder därmed socialdemokraten Olaf Scholz. Det rapporterar Svenska Dagbladet och flera tyska medier.
Men redan innan han tillträtt har Merz sett sina förtroendesiffror dala.
Enligt en färsk opinionsmätning från Ipsos har CDU/CSU tappat från 29 procent i valet till 24 procent – och ligger nu jämsides med högerpopulistiska AfD, som ökade till 25 procent.
AfD:s framgång enligt Reuters är ett tecken på växande missnöje med de etablerade partierna och deras politik, där många väljare nu söker förändring.
Regeringen presenteras i dag, men redan nu är det tydligt att Merz kliver in i en turbulent tid. Det ekonomiska läget är allvarligt och näringslivet kräver åtgärder – snabbt.
Missa inte: Stöld: Svensk innovation presenterades som kinesisk. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Läs också: Så ska EU slå tillbaka mot USA. Dagens PS
Senaste nytt
Tung start för ny kansler
“Företagen – och i synnerhet ryggraden i vår välfärd, de medelstora bolagen – kan inte längre bära de höga energipriserna, den överdrivna byråkratin och skatterna i dess nuvarande form”, säger Hildegard Müller, ordförande för den tyska bilindustrins branschorganisation VDA, har Dagens PS tidigare rapporterat om.
Samtidigt rapporterar Dagens Industri att Tyskland står inför ett “trehövdat monster”: minskad export till Kina, nya tullar från USA och fortsatt hög konkurrens globalt.
Donald Trumps besked om att införa 25 procents tull på fordon och 20 procent på maskiner slår direkt mot Tysklands exportmotor.
“Nu måste Friedrich Merz agera snabbt för att rädda den tyska ekonomin – och sitt eget skinn”, skriver tidningen.
Reformkrav från flera håll i Tyskland
Förväntningarna på den nya regeringen är stora – men så även tvivlen.
Ekonomer varnar för att det krävs strukturella förändringar, inte minst inom energi- och skattepolitiken. Men i koalitionsförhandlingarna har flera förslag mötts av motstånd, inte minst frågan om att sänka bolagsskatten.
Siemens Energy-chefen Christian Bruch trycker på behovet av en tydlig kursändring:
“Nu handlar det om att snabbt bilda en regering som kan vidta åtgärder som håller landet starkt i hjärtat av Europa. När det gäller energipolitiken finns det mycket att göra”.
Tyskland har fått ett nytt politiskt ledarskap – men förväntas samtidigt agera med samma fart som krisen växer.
Läs även: Tysk industri: ”Vi kan inte längre bära de här kostnaderna”. Dagens PS
Läs även: Tyskland till attack mot Trumps biltullar. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.