Dagens PS

Melinda French Gates: En miljard dollar till kvinnokampen

Melinda French Gates
Melinda French Gates. (Foto: AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 29 maj 2024Publicerad: 29 maj 2024

En historisk donation på en miljard dollar till kvinnokampen från Melinda French Gates ska byta defensiv mot offensiv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kvinnors rättigheter har tryckts tillbaka av starka krafter i USA och det är nu dags att trycka tillbaka, tycker Melinda French Gates som själv går in och finansierar en global satsning med en miljard dollar, motsvarande drygt 10,5 miljarder kronor.

“Medan jag länge har fokuserat på att förbättra tillgången till preventivmedel utomlands, efter Dobbs-eran, känner jag mig nu tvungen att stödja reproduktiva rättigheter här hemma. Alltför länge har bristen på pengar tvingat organisationer som kämpar för kvinnors rättigheter till en defensiv ställning medan framstegens fiender gör anfall. Jag vill hjälpa till att göra matchen jämn”, skriver Melinda French Gates i en debattartikel i New York Times.

Med Dobbs-eran menar hon utfallet i Högsta domstolen 2022 som rev upp det tidigare beslutet (Roe v. Wade) som klargjorde att abort var en konstitutionell rättighet i USA.

Mer än presidentkandidaterna i USA

French Gates satsning på en miljard dollar är för kvinnors rättigheter runt om i världen och görs genom organisationen Pivotal Ventures. 200 miljoner dollar ska gå exklusivt till organisationer som slåss för reproduktiva rättigheter.

För att få en uppfattning om de stora summorna kan man jämföra med presidentvalet i USA, världens största politiska händelse mätt i pengar – president Joe Biden har dragit in 195 miljoner dollar och ex-presidenten Donald Trump har dragit in 120 miljoner dollar till sin, borträknat stöd till oberoende grupper utanför kampanjen som stödjer en kandidat (så kallade PAC:s).

Hon poängterar att bara två procent av donationerna till välgörenhet i USA går till kvinnors rättigheter.

“När vi låter denna sak gå så kroniskt underfinansierad, betalar vi alla kostnaden. Hur chockerande det än är att tänka på, kan mitt 1-åriga barnbarn växa upp med färre rättigheter än jag hade”, skriver hon i New York Times.

ANNONS

Senaste nytt

Lämnade Gates Foundation förra veckan

ANNONS

French Gates lämnade i förra veckan Gates Foundation, välgörenhetsorganisationen som hon grundat och drivit tillsammans med exmaken Bill Gates. Nyheten om vad hon ska göra istället slog ned som en bomb i de kvinnoorgasationer i USA som nu inte längre behöver fundera över budgeten.

“Detta stöd kommer att stärka vår kritiska politik- och policybevakning under ett seismiskt valår, göra det möjligt för oss att göra strategiska investeringar i vår publik och vår framtid, och lägga grunden för vår långsiktiga hållbarhet i en turbulent tid för vår bransch”, skriver Emily Ramshaw, grundare och vd på The 19th, en ideell nyhetsorganisation som rapporterar om genuspolitik.

French Gates experimenterar också med nya metoder där hon ger andra pengar för att de i sin tur ska kunna donera dem vidare till organisationer och saker de tycker förtjänar det. Bland de som fått 20 miljoner dollar vardera att ge bort finns Nya Zeelands tidigare premiärminister Jacinda Ardern, idrottaren och förespråkaren för mödrahälsa Allyson Felix, och en afghansk kämpe för flickutbildning, Shabana Basij-Rasikh.

Läs även: Melinda Gates lämnar stiftelsen – startar nytt projekt (Dagens PS)

Läs även: Techmiljardärernas exfruar donerar miljoner till jämställdhet (Dagens PS)

Läs även: Gates Foundations rekordbudget 2024 (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]