Livsmedelsverket har undersökt vad det är för livsmedel som de 33 kilo av maten varje svensk i snitt slänger i soporna består av.
Maten som slängs oftast: "33 kilo per svensk, och år"
Mest läst i kategorin
I höstas gjorde Livsmedelsverket granskningar av vad för livsmedel som hamnar i soporna. Granskningen gjordes i 15 kommuner i Sverige.
Frukt och gröt står för en tredjedel av matsvinnet – ungefär 11 av de 33 kilo som svenskarna slänger varje år i snitt.
Experten uttalar sig
“Det som är nytt nu är att vi fått veta exakt vad inom frukt och grönt som slängs mest. Det är morötter, lök och äpple”, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket, till SVT.
Rapporten kommer i samband med internationella matsvinnsdagen. FN försöker med dagen uppmärksamma matsvinnet och att maten istället borde hamna i magen, skriver SVT Nyheter.
Nu hoppas Karin Fritz att denna unika analys ska öka medvetenheten hos befolkningen ytterligare.
“Det här är jätteviktig information för oss, för att veta vilka livsmedel vi ska prata om. För att om vi bara pratar om matsvinnet i stort så är det ingen som tar till sig”, säger Karin Fritz.
Läs mer om maten och svinnet:
Företagen som ska bekämpa matsvinnet – Dagens PS
Tusen svenskar: Därför slänger vi bort maten – Dagens PS
Två miljarder ton mat i soporna: “Tragedi” – Dagens PS
Maten som sparar pengar och gör gott för miljön – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.