Världen står inför en avgörande brytpunkt. Enligt forskaren och författaren Dr. Nafeez Ahmed är mänskligheten på gränsen mellan två radikalt olika framtider: en där vår civilisation kollapsar, eller en där vi kliver in i en era präglad av överflöd och hållbarhet.
Mänsklighetens vägskäl: Undergång eller nästa steg i evolutionen
Mest läst i kategorin
Den dystopiska förutsägelsen understryker behovet av att ompröva våra system och ta avgörande steg för att undvika vår undergång.
Fyra stadier av civilisationens livscykel
Nafeez Ahmeds forskning, publicerad i tidskriften Foresight, presenterar en teori om civilisationers evolution. Han hävdar att mänskligheten nu befinner sig i nedgångsfasen, där industriella system kämpar med att upprätthålla sig själva, rapporterar The Independent.
En kombination av klimatkris, auktoritära regimer och minskad avkastning på investeringar i fossila bränslen bidrar till utvecklingen.
Läs även: Kärnvapen – inte bara ett tomt hot längre. Dagens PS
Trots utmaningarna framhåller forskaren möjligheten till transformation.
Genom att investera i teknologier som ren energi, artificiell intelligens och 3D-skrivare kan vi enligt honom bygga ett samhälle med överflöd — där resurser fördelas effektivt utan att skada planeten. Men, varnar han, systemen kräver nya former av styrning och globalt samarbete.
Senaste nytt
Tiden är knapp innan undergång
Ahmeds teser stöds av andra forskare. Gaya Herrington, hållbarhetsexpert vid Schneider Electric, påpekar att de kommande fem åren blir avgörande för att undvika irreversibla skador på klimat och samhällssystem.
Hennes perspektiv delar likheter med varningar från klimatforskaren Johan Rockström, som pekar på att sex av jordens nio planetära gränser redan har överskridits.
För att vända trenden krävs ett nytt beteendemönster, enligt Ahmed och hans kollegor. Bland annat förespråkar de ett aktivt motstånd mot auktoritära och antivetenskapliga ledare, eftersom dessa hotar de globala ansträngningarna för hållbar utveckling.
Historisk parallell eller unik utmaning?
Professor Daniel Brooks vid University of Toronto lyfter en mer nyanserad syn i sin bok A Darwinian Survival Guide. Han argumenterar för att mänskligheten tidigare har överlevt kriser och att apokalypsen inte är oundviklig, även vid ett teknologiskt sammanbrott.
Han ser dock ett stort hot i vårt beroende av teknologi och pekar på behovet av att förändra beteenden snarare än att enbart förlita oss på tekniska lösningar.
Vad kan vi göra åt vår undergång?
Ahmed avslutar sin studie med en uppmaning:
“Vi har allt vi behöver för att lyckas, men vi måste omvärdera hur vi styr och distribuerar våra resurser. Misslyckas vi med detta, riskerar vi att förlora allt vi byggt upp.”
Forskningen stämmer till eftertanke och manar till handling på alla nivåer – från politiska beslutsfattare till individuella konsumenter.
Läs även: Saabs drönarsvärmar ska revolutionera försvaret. Realtid
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.