Hitlers favoritstaty har hamnat mitt i ett onödigt bråk mellan Italien och Tyskland – orsakat av helt vanlig ordväxling mellan två museer.
Mama mia – mest onödiga kulturbråket någonsin?
Mest läst i kategorin
Den romerska statyn “Discobolus”, föreställandes en muskulös idrottare redo att kasta iväg en diskus, har blivit föremål för en minst sagt oväntad – och helt onödig – konflikt mellan Italien och Tyskland. Det rapporterar Financial Times.
Statyn upptäcktes 1781 på en romersk aristokratisk familjs villatomt och såldes till Nazityskland 1938. Adolf Hitler älskade “Discobolus” eftersom statyn ansågs förkroppsliga visionen om den ariska mannen.
Efter andra världskriget återfördes den till Italien – och 75 år senare kastade landets kulturminister Gennaro Sangiuliano första stenen efter att ilsket ha slagit fast att statyn aldrig skulle återvända till Tyskland.
“Över min döda kropp”, sa han i statlig tv.
Läs mer: Greker och britter i diplomatiskt storgräl om skulpturer – Dagens PS
Ett stort missförstånd
Problemet är att Tyskland aldrig gjort något anspråk på den.
Italiens nationella Rom-museum hade begärt att få statyns marmorbotten återlämnad av Münchens skulpturmusem – vars chef noterade att både statyn och dess botten lagligt köptes av Tyskland under Hitlers regim.
Rent tekniskt förblir marmorbotten därför tysk statsegendom.
Corriere della Sera, en av Italiens största dagstidningar, missförstod det hela, publicerade en ilsken svada – och fick sedermera Sangiuliano att gå i taket.
Läs mer: Europeisk liga sprängd – sålde otjänlig olivolja – Dagens PS
Kräver ursäkt
Efter att Tysklands ambassadör i Rom försäkrat kulturministern om att regeringen inte har gjort anspråk på “Discobolus” kräver Sangiuliano en ursäkt för den onödiga kontroversen.
Skulpturmuseets chef Florian Knauss har uttryckt bestörtning över uppståndelsen och förklarat att han missförståtts i Italien.
“På inget sätt har jag, eller vi, begärt återlämning av skulpturen. Jag var helt enkelt inte tillåten att ge bort något som ur juridisk synpunkt tillhör vårt museum”, säger han.
Han får medhåll av nationella Rom-museets chef Stéphane Verger.
“Det är glasklart att han aldrig bad om att få tillbaka ‘Discobolus'”, säger han.
Läs mer: Tyskland tvingas nödbromsa – EU drabbas – Dagens PS
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.