USA vill helst vara oberoende av Kina när det gäller sina vapensystem. Verkligheten ser dock annorlunda ut när amerikanska drönare fortfarande består av “Made in China”-komponenter.
"Made in China" – säkerhetsproblem för USA


Mest läst i kategorin
Än så länge är det bara ett tullkrig mellan USA och Kina men tonläget har skruvats upp på sistone mellan världens två starkaste ekonomier.
Vissa röster varnar för en väpnad konflikt, och USA:s problem är att trots att tillverkningen av drönare sker på amerikansk mark så kommer de viktiga komponenterna från Kina.
“Made in China” – säkerhetsproblem för USA och västvärlden
Det är ett beroende som varken USA eller västvärlden har lyckats göra sig av med, uppger Forbes.
Kina kontrollerar runt 90 procent av marknaden för kommersiella drönare och tillverkar de flesta av de viktigaste komponenterna som används för att bygga dem – som flygkroppar, batterier och radiosändare.
Senaste nytt
År av forskning
Även om USA skulle vilja bryta det beroendet imorgon så lär det ta flera år att stå på egna ben eller ens närma sig Kinas tillverkningsnivå när det gäller drönarna. Det kommer ta år av forskning i USA, samtidigt som de nya tullavgifterna kommer göra drönarna rekorddyra.
Det är något av ett Moment 22 för USA.
“Vi är nästan helt beroende av vår största motståndare för både tillgången och förmågan att tillverka dem,” säger Josh Steinman, tidigare rådgivare i nationell säkerhet.
Kan klippa av exporten
Med tullkriget är det samtidigt lätt för Kina att helt plötsligt klippa exporten av viktiga komponenter till USA, där bollen helt klart för närvarande ligger på Pekings planhalva, klargör Pentagons Trent Emeneker, som godkänner drönare för militärt bruk.
“Kina skulle kunna stänga ner drönarindustrin globalt i ett år. Det är ett nationellt säkerhetsproblem, inte bara för USA utan för den bredare västvärlden”, säger han.
Experterna är dock överens – det kinesiska beroendet måste kapas förr eller senare.
“Du kommer att behöva dra av plåstret vid något tillfälle”, säger Josh Steinman som tidigare övervakade försörjningskedjans säkerhet vid National Security Council.
“Antingen kommer du att välja, eller så kommer Kina att göra det.”
Läs även:
Nytt ras för dollarn – USA:s ekonomi är på tunn is. Dagens PS
Skydda sig mot drönare helt avgörande i svenskt försvar. Dagens PS

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.