Aleksandr Lukasjenko har sagt att de länder som vill gå med i unionen mellan Belarus och Ryssland kommer få kärnvapen.
Lukasjenko lovar "kärnvapen för alla" som går med
Mest läst i kategorin
I en tv-intervju som sändes på söndagen i den statliga ryska kanalen Ryssland 1 sade Belarus president Aleksandr Lukasjenko att ingen har något emot om Kazakstan och andra länder har lika nära relationer med Ryssland som Belarus, det rapporterar CNBC.
Kärnvapen för alla
“Det är väldigt enkelt. Gå med i unionen mellan Belarus och Ryssland. Det är allt: det kommer att finnas kärnvapen för alla”, sade Aleksandr Lukasjenko, skriver CNBC.
Avtalet om upprättande av en unionsstat undertecknades av Belarus och Ryssland 1999 och gav rättslig grund för en allians som sträcker sig över ekonomisk information, teknik, jordbruk och gränssäkerhet, detta enligt Belarus regerings webb, skriver CNBC.
Hur omfattande inbjudan att gå med i unionen är framgick inte av tv-intervjun och inga andra detaljer gavs.
Ökar oron i världen
Erbjudandet om kärnvapen till likasinnade kommer dock troligtvis öka oron i världen och det kom bara några dagar efter att överföringen av kärnvapen från Ryssland till Belarus bekräftats.
Det var på torsdagen som Aleksandr Lukasjenko sade att överföringen av vissa taktiska kärnvapen från Ryssland hade börjat, efter ett avtal som de båda ländernas regeringar undertecknat, det skriver CNBC.
Han sade då att de förberett lagringsplatser för vapnen och lovade att de var säkra:
“Detta är inte ens uppe för diskussion. Oroa dig inte för kärnvapen. Vi är ansvariga för detta. Det här är allvarliga frågor. Allt kommer ordna sig här”, skriver CNBC.
Ryssland behåller kontrollen
Rysslands president Vladimir Putin har sagt att Ryssland kommer ha kvar kontrollen över alla taktiska kärnvapen som stationeras i Belarus.
Han liknade det vid USA:s praxis att stationera kärnvapen i Europa för att värdländer, som Tyskland, inte aka bryta sina åtaganden som icke-kärnvapenmakter.
Varnat för kärnvapenkrig
Sedan Ryssland invaderade Ukraina har Vladimir Putin flera gånger använt en eskalerande retorik och varnat för det “ökande” hotet om kärnvapenkrig.
Han har även antytt att Ryssland kan komma att överge sin politik att inte använda kärnvapen först.
Kan skapa förödelse
I mars sade han att Ryssland i början av juli ska slutföra bygget av en särskild lageranläggning för taktiska kärnvapen i Belarus.
Taktiska kärnvapen är skapade för att användas på ett begränsat slagfält och är mindre än strategiska kärnvapen som kan decimera hela städer, de kan dock ändå orsaka stor förödelse och stålningskontamination, det skriver CNBC.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Rysslands hot om kärnvapen – framgång för Putin
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.