Dagens PS

Landet med 38 procent tillväxt om året

Oljeutvinning gör att Guyanas tillväxt slår i taket.
Oljeutvinning gör att Guyanas tillväxt slår i taket. (Foto: Gregory Bull/AP/TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 10 aug. 2024Publicerad: 10 aug. 2024

Sydamerikanska Guyana har en tillväxt på 38 procent i genomsnitt. Pengarna strömmar in genom oljefyndigheter – men det finns samtidigt viktiga lärdomar att dra från att förlita sig på enbart en inkomstkälla.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tillväxt på i genomsnitt 38 procent under de senaste fem åren.

Det ser givetvis bra ut på pappret, och Guyana som gränsar mot Venezuela har haft betydligt bättre ekonomiska utsikter än sin granne de senaste åren.

Pengarna forsar in i stadskassan genom det svarta guldet – oljan.

Oljan ger stora inkomster till Guyana

Det har förvandlat Guyana från ett av Latinamerikas fattigaste länder till ett av de rikaste.

Landet har upplevt en av de snabbaste tillväxterna i världen de senaste åren, med inkomsterna från över 650 000 fat olja om dagen.

Olja kan snabbt förvandla fattigdom till rikedom, som i fallet med Venezuela, men där har källan samtidigt visat sig dra med sig andra problem som korruption där enbart ett fåtal har tagit del av överflödet.

ANNONS

Senaste nytt

Sociala program

Att enbart förlita sig på en inkomstkälla har visat sig vara förödande i det långa loppet, där det är betydligt bättre att diversifiera sina tillgångar och satsa på sociala program för att dra ut sina befolkningar ur fattigdom.

ANNONS

Sådana exempel är afrikanska länder som Rwanda och Etiopien och i asiatiska länder som Indien, Bangladesh och Vietnam satsar regeringarna på att förvandla sina länder till tillverkningscentra – där de blickar på vilken roll Kina har haft i många år.

Följer Norges exempel

Tillbaka i Guyana satsar regeringen på infrastruktur, skolor och sjukhus. Precis som i Norge vill man föra över delar av oljeinkomsterna till en statlig förmögenhetsfond så att befolkningen kan ta del av inkomsterna, skriver Global Finance.

Fisket har dock drabbats negativt av oljeutvinningen vilket visar vikten av att hitta en balans i jakten på naturresurser, och att inte bara helt förlita sig på en, särkilt om oljebehovet minskar i framtiden.

Läs även:

Oljan på lägsta nivån på åtta månader. Dagens PS

Opec ryter till: Sluta överproducera olja. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]