Ett första test i en tysk insjö följs nu av ett försök i havet utanför Kalifornien. Det handlar om ett nytt sätt att lagra energi från vindel.
Lagrar el på havsbotten: "Enorm potential"
Mest läst i kategorin
Intresset för att skapa lagring i energilager, som exempelvis pumpkraftverk, ökar i takt ed att sol- och vindkraft byggs ut globalt.
Få har varit negativa till teknikerna i sig men ett allvarligt problem har varit just att lösa lagringen av den ojämnt alstrade energin.
Den förnybara energin behöver kunna lagras och i ett pumpkraftverk kan vara effektivt.
Det kan pumpa upp vatten på högre höjd när tillgången på el är god och sedan låta vattnet falla tillbaka genom en turbin när mer el behövs i elnätet, förklarar Ny teknik.
På havsbotten
I dag pumpas vattnet i vanliga fall upp till en högre belägen landbaserad reservoar. Nu har forskare vid tyska Fraunhofer-institutet skapat ett kraftverk som kan placeras på havsbotten och då i närheten av vindkraftverk till havs.
När det är överskott på el från vindkraftverken pumpas vattnet ur ihåliga betongkulor, vilket laddar energilagret. När elensedan behövs får vattnet falla tillbaka genom turbiner som alstrar el via en generator.
Senaste nytt
Testat i insjö
De första – och lyckade – testerna med tekniken gjordes i tyska Bodensjön 2019. Nu ska nya tester genomföras i större skala i havet.
På 500-600 meters djup ska en 400 ton tung betongsfär med en diameter på nio meter, förankras utanför Kaliforniens kust nära Los Angeles.
I projektet ”Stensea” ska prototypen som testas få en effekt på 500 kilowatt och en kapacitet på 400 kilowatt-timmar och senast mot slutet av 2026 vara i drift.
USA och Tyskland
Det hela är ett tyskt-amerikanskt samarbete där sammanlagt motsvarande drygt 80 miljoner svenska kronor satsas på 50/50-basis.
De entusiastiska forskarna i projektet menar att den globala potentialen för att lagra energi med den här typen av pumpkraftverk är ”enorm”, vilket här uttyds som 817 000 gigawattimmar.
Svenska försök
Hur mycket energi som sedan kan lagras styrs av sfärens volym och trycket från vattnet ovanför sfären.
En mindre, stillsam och landbaserad svensk motsvarighet finns i Juktan, strax norr om Storuman.
Där finns Sveriges största pumpkraftverk och det ska nu Vattenfall återställa. Det har även funnits ett par svenska försök att etablera sådana kraftverk i nedlagda gruvor.
Läs mer:
Stort haveri för ny vindkraft – trots rekord. Dagens PS
Planen: Gigantiska norska vindkraftsverk utanför Stockholm. Dagens PS
Regeringens nej till vindkraft hotar Sveriges elförsörjning. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.