Japan är i lågkonjunktur. För tredje året i rad skär både hushåll och företag ned. Här är krisfakta för den asiatiska jätten.
Lågkonjunktur petar Japan från pallen
Mest läst i kategorin
Internationella valutafonden, IMF, sade det redan i oktober. Dess prognos talade om att Tyskland skulle gå förbi Japan som världens tredje största ekonomi.
Nu är vi där.
Japan är i formell mening i en teknisk lågkonjunktur eller recession, sedan dess ekonomi fortsatt krympa, nu två kvartal i råd.
Läs även: Uppåt i Asien men Japan i teknisk recession
Strypt efterfrågan
Landets BNP minskar med 0,4 procent för sista kvartalet 2023, det efter ett tredje kvartal då ekonomin krympte med 3,3 procent.
Såväl hushåll som företag snålar och minskar sina utgifter för tredje året i rad, vilket stryper all inhemsk efterfrågan, konstaterar BBC.
De siffror som nu presenterats av Japans ledning beskrivs, trots en global armada av räknenissar, som ”överraskande”. Den aktuella armadan hade väntat sig uppgifter om en BNP som istället ökade med mer än 1 procent fjärde kvartalet 2023.
Bara minus
Istället får de gnugga i sig en privat konsumtion som sjunker med 0,2 procent, företagsutgifter som minskar 0,1 procent och en nettoexport som bidrar till landets välgång mindre än väntat.
I den minst väsentliga aspekten gäller att IMF nu kommer att tillkännage en förändring i ländernas ranking efter att de slutgiltiga siffrorna presenterats.
Svag mot dollarn
I avdelningen klena tröstar kan påpekas att det är den japanska valutans svaghet mot dollarn som tippar landet från prispallen och ger Tyskland bronspositionen.
Om yenen återhämtar sig är Japan trea igen, menar ekonomen Neil Newmans kalkyl på BBC.
Nu tornar nya problem upp sig framöver för Japan, då tillväxten hos några av Japans viktigaste handelspartners väntas bromsa in.
Redan förra månaden konstaterade Bank of Japan att ekonomin ”förväntas vara under tryck nedåt som härrör från en avmattning i återhämtningstakten i utomeuropeiska ekonomier”.
Får ändra planerna
Bank of Japan har väntats genomföra den första räntehöjningen sedan 2007, men nu ifrågasätts den.
”Det här är motvind för Bank of Japan” säger Takeshi Minami, ekonom på Norinchukin Research.
”Det fanns en känsla av att en räntehöjning skulle komma i mars eller april, men nu blåser andra vindar”.
”Starka tvivel”
“Den överraskande nedgången i fjärde kvartalets BNP försätter Japan i en teknisk lågkonjunktur och ställer starka tvivel om huruvida Bank of Japan kommer att följa upp signaler som den skickade i januari som pekar på en snabb reträtt från sin nuvarande politiska hållning”, sammanfattar Bloomberg Economics.
Läs även:
Uppåt i Asien men Japan i teknisk recession – Dagens PS
Japans inflation oroar Asienbörserna – Dagens PS
Efter återhämtningen – nu krymper Japans ekonomi (dagensps.se)
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.