Lägg om politiken och låt europeiska och kinesiska företag konkurrera på lika villkor. Uppmaningen till Kina kommer i en ny EU-rapport.
"Lägg om kursen" – EU:s uppmaning till Kina


Mest läst i kategorin
I relationen mellan EU och Kina har doldisen Jens Eskelund en central roll. Den 55-årige dansken, med en magisterexamen i filosofi från Århus i grunden, kom till Kina som student 1998 och började arbeta på Danmarks ambassad innan han blev marknadschef för Maersk Line i Peking 2000.
Hans studier i kinesiska vid universitetet i Renmin har bidrag till hans förutsättningar att kunna agera effektivt.
I dag är Eskelund ordförande för EU:s handelskammare i Kina och även ordförande för danska handelskammaren i landet.
Nu har han, i EU-rollen, lagt fram en rapport om hur EU menar att Kina bör lägga om sin industripolitik.
Varningen: Översvämmas av lågpris från Kina. Dagens PS
Måste ändra politik
Kina måste revidera sin industripolitik om man vill undvika ytterligare motreaktioner och bygga ekonomiska band globalt, i ett läge där Donald Trumps tullar hotar det globala handelssystemet, menar EU-arbetsgruppen.
”Vi befinner oss i dag i en situation där Kina verkligen behöver tänka om hur landet samarbetar med resten av världen”, säger Jens Eskelund hos Bloomberg.
EU:s handelskammare i Kina, med mer än 1 700 företag som medlemmar, har länge krävt att Kina ska se över sina industriella och kommersiella metoder, inte minst när det gäller att ge europeiska företag ett rättvist tillträdde till marknaden.
Handelskrigets pris: Vad händer när Kina inte ger vika? Dagens PS
Senaste nytt
”Ligger i Kinas intresse”
Nu vill EU-arbetsgruppen lansera en mer pragmatisk syn på samarbetet med Kina för att minska de globala riskerna.
”I en tid då USA för med sig osäkerhet om framtiden för globala ekonomiska ömsesidiga beroenden, skulle det ligga i Kinas intresse att visa EU att de är villiga att bygga upp en långsiktig, ömsesidigt fördelaktig ekonomisk relation mellan EU och Kina”, heter det i rapporten.
Fram till 2024 har Kina uppnått en globalt ledande position inom fem av de 13 nyckelteknologier som Bloomberg Economics och Bloomberg Intelligence mäter, bland dessa solpaneler, höghastighetståg och litiumbatterier.
På väg inom fler områden
Man är snabbt på väg inom sju andra teknologier, bland annat läkemedel och AI.
”Det finns bara en supermakt inom tillverkning kvar i världen. Det är Kina”, konstaterar Jens Eskelund.
USA:s handelskrig komplicerar vägen framåt för Kina. De amerikanska tullarna kommer att sänka Kinas export i år och skada en viktig tillväxtfaktor för landet.
”Vi ser en nivå av spänning som har ökat ganska konstant de senaste åren”, understryker Eskelund.
Klarat sig bra – hittills
Ändå har Kinas ekonomi hittills stått pall för tre månader av Trumps presidentskap, påpekar Bloomberg.
Landets BNP växte med 5,4 procent första kvartalet i år jämfört med motsvarande kvartal 2024, bättre än de 5,2 som var analytikers genomsnittliga gissning.
Nu menar EU:s handelskammare i Kina i sin rapport att Kina behöver marknadsorienterade reformer och en marknad där utländska företag kan känna sig bekväma med att göra långsiktiga investeringar.
Kina behöver även anstränga sig för att inte öka obalansen i handeln med EU, anser man.
Ska regimen i Peking övertyga partners och potentiella partners om fördelarna i att samarbeta med världens näst största ekonomi behöver man arbeta hårdare, menar Jens Eskelund.
Samtidigt säger han sig se ”en viss insikt” på den kinesiska sidan kring att nuvarande obalans i handeln inte är hållbara på sikt.
Kina ökar i tysthet kontrollen över Stilla havet. Dagens PS
Kinas underskattade vapen kan krossa USA:s ekonomi. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.