Dagens PS

Läcka i Vita huset, bonusfest på Wall Street och en förödande jordbävning

Jordbävning och bonusfest på wall street
Katastrof i Sydostasien och en dollar som tappar kraft. I Europa tar Frankrikes president Emmanuel Macron en allt större position. Det är några av veckans tio viktigaste nyheter. (Foto: Montage/TT/Canva)
Mikael Gullström
Mikael Gullström
Uppdaterad: 29 mars 2025Publicerad: 29 mars 2025

En spektakulär miss i den amerikanska säkerhetstoppen, nya rekord i finansvärlden och en jordbävning med potentiellt förkrossande följder.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Den gångna veckan har bjudit på dramatik som spänner från USA:s försvarsledning till en våldsam jordbävning i Myanmar.

Här har vi handplockat och sammanfattat veckans tio viktigaste händelser:

ANNONS

Säkerhetsblunder rör upp Nato

När The Atlantics chefredaktör hamnade i en gruppchatt på Signal blev det tydligt att USA:s makthavare ibland är förvånansvärt oaktsamma med säkerhetsinformation.

I den hemliga chatten avslöjades bland annat en planerad militärinsats mot houthirebeller i Jemen, och vicepresident JD Vance ska ha kommenterat sina europeiska allierade med orden: ”Jag hatar bara att rädda Europa igen.”

Läs mer:
Den läckta chatten ett tydligt förakt mot Europa. Dagens PS

Läckan frågor om USA:s framtida roll i Nato och relationerna över Atlanten. Utrikespolitiska experter menar att tilltron till amerikanskt säkerhetsstöd kan skadas allvarligt av denna sortens ”totalt amatörmässiga” hantering.

ANNONS

Senaste nytt

Hysterisk bonusyra Wall Street

Samtidigt som Vita huset tampas med skandaler, lever bankeliten på Wall Street i en ekonomisk verklighet långt från krisstämning.

ANNONS

Realtid rapporterar att bonusarna för 2024 nådde sin högsta nivå sedan 1987. Enligt den delstatliga finansinspektören i New York landade bonuspoolen på hisnande 47,5 miljarder dollar, och en snittbonus på över 240 000 dollar.

”Det råder ett visst mått av förlamning just nu”, säger bankanalytikern Mike Mayo på Wells Fargo, men det hindrar inte ledande bankchefer från att dela ut rekordbelopp.

Läs mer
De får dela på 478 miljarder. Dagens PS

ETF:er tar över Europas fondmarknad

Under flera år har passiva indexfonder växt sig allt mäktigare i Europa. Nu visar nya siffror att aktivt förvaltade ETF:er kan bli nästa stora kapitel för fondjättarna som kämpar för att stoppa kapitalflykten till billiga indexprodukter.

”Risken är att om du bara sitter still kommer ETF:er att fortsätta kannibalisera traditionella fonder”, varnar Jupiters vd Matthew Beesley.

En aanalys indikerar att aktivt förvaltade ETF:er växt med hela 50 procent på ett år, och att trenden är särskilt stark i USA men nu även får fotfäste i Europa.

USA lånar mer än någonsin

En annan tung ekonominyhet gäller USA:s skenande statsskuld. Vi har tagit del av varningar från Congressional Budget Office (CBO) om att landets skuldkvot, i förhållande till BNP, kan nå över 100 procent redan i år.

ANNONS

Det är nivåer som närmar sig dem från andra världskriget. Under pandemiåren noterades rentav 130 procent, men när extra stimulanspaket avslutas hoppades många på en nedgång.

Läs mer:
Trump vill inte få ner inflationen. Dagens PS

I stället pekar siffrorna på växande skuld, vilket kan skapa högre räntor och långsiktiga tillväxthinder.

Macron vill lyfta euron

Donald Trumps protektionistiska politik och upprepade tullhot har redan försvagat dollarn. vi har tidigare rapporterat hur Frankrikes president Emmanuel Macron – en före detta bankir – ser chansen att utmana den amerikanska valutan genom att stärka euron.

Bland annat samarbetar han med ECB-chefen Christine Lagarde för att öka eurons betydelse i världshandeln. ”Den franske presidenten har tagit tillfället i akt att driva sin vision om Europa som en verkligt autonom geopolitisk kraft”, skriver bland annat Bloomberg.

Valutaras och dollarkris

Samma protektionism som ger Macron utrymme kan bli en rejäl huvudvärk för USA. Vi har tidigare konstaterat att investerare flyr dollarn i takt med Trumps upptrappade handelspolitik.

Flera banker varnar för att användningen av dollarlån som politiskt påtryckningsmedel skulle skynda på ”av-dollariseringen”.

ANNONS

Ändå finns en motröst: JP Morgan menar att den amerikanska valutan kan behålla sin styrka, åtminstone kortsiktigt, tack vare räntedifferenser och fortsatt hög inhemsk efterfrågan.

Priset på koppar rusar – hetare än guld

Den råvara som fått mest uppmärksamhet de senaste dagarna är koppar. ”Vi har inga reservkopparaggregat tillgängliga på marknaden”, säger Bank of Americas chef för metallforskning.

En kommande utbudskris, kombinerad med ökad efterfrågan på elfordon och gröna satsningar, har tryckt upp priset till nya rekordnivåer i USA.

”Om det inte sker mer investeringar i utbudet, kommer vi att se en alltmer utbudsbegränsad efterfrågan”, varnar analytiker.

Kunskap om ekonomi på fallrepet

När världen svajar borde privatekonomisk kunskap vara en självklar överlevnadsfärdighet. Men Finansinspektionens konsumentskyddsekonom Moa Langemark hävdar att ”majoriteten av unga inte når upp till grundläggande kunskapsnivå” i ekonomi och sparande.

Hon beskriver en oroande bild där många saknar insikt i hur exempelvis räntor, lån och aktieinvesteringar faktiskt fungerar.

FI försöker nu nå ut bredare för att förebygga bedrägerier och hjälpa konsumenter att fatta rationella beslut på en allt mer komplex finansmarknad.

ANNONS

Katastrof i Sydostasien

Den kanske mest omskakande nyheten handlar om den jordbävning på 7,7 i magnitud som drabbade Myanmar i slutet av veckan.

Vi har tidigare rapporterat att seismologer vid Uppsala universitet varnar för över 10 000 dödsoffer, potentiellt uppemot 100 000.

Skalvet kändes även i Thailand och Vietnam, och en skyskrapa rasade i Bangkok. Med tanke på den låga byggstandarden i delar av Myanmar är oron för efterföljande efterskalv stor.

Hjälpinsatser, både statliga och från FN, har mobiliserats – men omfattningen av förödelsen är fortfarande oklar.

Stockholmsbörsen i motvind

Avslutningsvis har den svenska marknaden själv känt av veckans globala nervositet. Stockholmsbörsen har tappat större delen av årets uppgång.

Under mars månad föll OMXSPI med runt sju procent, mycket till följd av oron för hur ett handelskrig kan slå mot svensk export. Industrikoncerner som Sandvik, Atlas Copco och SKF har haft det särskilt tufft.

Analytiker beskriver utvecklingen som en korrigering efter en stark start på året, men de flesta verkar ense om att marknaden avvaktar tydligare signaler från Washington innan man vågar andas ut.

ANNONS

Oro, turbulens och katastrofer

Tillsammans berättar dessa nyheter om en vecka där politisk turbulens och ekonomisk osäkerhet hand i hand får stora konsekvenser för allt från tung industri till världens reserver av basmetaller.

Med en massiv naturkatastrof som mörkaste rubrik, och en säkerhetsläcka som skakat tilltron till USA:s roll internationellt, är det bara att konstatera att vecka 13 varit både oroväckande och omskakande.

Hur kommande dagar utvecklas blir avgörande för börshumöret, för relationen mellan USA och Europa – och för alla människors trygghet när naturens krafter slår till.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

ANNONS
Livförsäkring - din viktigaste försäkring

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]