De är överens om pengar och positioner. Nu gäller det efternamnet. Den grekiska kungafamiljen är hemma, 50 år efter att ha avskaffats.
Kungafamiljen får komma hem – men vad ska de heta?
Mest läst i kategorin
1974 avskaffades den grekiska monarkin. Grekerna gjorde sig av med kungafamiljen, sedan den suttit allt för bekvämt i knät på den grekiska militärdiktaturen från 1967, som föll tidigt 1974.
I en folkomröstning december det år valde grekerna att säga nej till monarkin och i stället införa republik i landet.
Kungafamiljen levde sedan i decennier i exil innan den förra året bortgångne och då före detta kungen, Konstantin II, som 70-åring återvände till Grekland som privatperson.
Nu är hela kungafamiljen tillbaka i landet och vill då bli grekiska medborgare igen.
Togs ifrån dem 1994
Medborgarskapet togs nämligen ifrån kungafamiljens medlemmar 1994 efter en tvist med regeringen och de egendomar och tillgångar kungafamiljen tidigare ägt.
Enligt regeringen vägrade dessutom Konstantin II då att avsäga sig rätten till den grekiska tronen för sina ättlingar – avskaffad monarki eller ej.
Nu, 50 år efter att monarkin avskaffats, firar den tidigare kungafamiljen med att erkänna den nya konstitutionen och ansöka om att få bli medborgare igen.
Då återstår bara ett ämne att bråka om – efternamnet.
Gamla namnet ”för tyskt”
Som vanliga medborgare måste de ha ett sådant och det namn, ”Glucksburg”, som de tilldelades i lag 1994, anser ex-kungligheterna alltför mycket förknippa dem med deras tyska härkomst i ett land där Tyskland historiskt varit ett stridbart ämne.
Inrikesministeriets Athanasios Balerpas säger hos The Guardian att de före detta kungligheterna skrivit under på att man erkänner republiken men att man vill ha ett nytt efternamn – ”De Grece”.
Låter som en titel, va?
Problemet med det?
Namnet är franska för ”av Grekland” och låter ju då i politiska öron som att de faktiskt inte givit upp planerna på att bestiga en tron igen.
“När de säger att de ger upp sina titlar och eventuella framtida anspråk på tronen, skapar de förvirring genom att välja detta efternamn”, säger socialistpartiet.
”Valet av efternamn är problematiskt…eftersom den grekiska rättsordningen inte erkänner titlar och adel”, påpekar vänsterpartiet Syriza.
Tio som vill bli greker igen
Icke desto mindre har nu tio familjemedlemmar ansökt om medborgarskap och efternamn – de fem barnen till Konstantin II och hans ex-drottning Anne-Marie samt fem av Konstantins och Anne-Maries barnbarn.
“Ett historiskt anhängigt ärende håller på att lösas,” säger ändå inrikesministeriets Athanasios Balerpas till grekisk radio.
Dock måste beslutet om medborgarskap nu publiceras officiellt. Sedan kan de tio nya medborgarna ansöka såväl om statliga id-kort som om grekiska pass.
Greklands spökstäder varnar om demografisk kollaps. Dagens PS
Otippat: Sverige nästan lika arbetslöst som Grekland. Dagens PS
Greklands framtid i fara: “Hoppet måste återställas”. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.