USA och Ryssland har genomfört en uppmärksammad fångutväxling. Nu kommer dock kritik mot Biden-administrationen och det kan bli Vladimir Putin som tjänar mest på utbytet.
Kritik mot fångutväxling – Putin tjänar mest på utbytet
Mest läst i kategorin
Det har skett en uppmärksammad fångutväxling där Ryssland har frigivit Wall Street Journal-reportern Evan Gershkovich och den tidigare amerikanska marinsoldaten Paul Whelan, i ett omfattande fångutbyte med USA.
I utbyte fick Ryssland tillbaka en rad fångar som hållits i USA, däribland Alexander Vinnik, dömd för penningtvätt, och Vladislav Klyushin, som varit inblandad i ett omfattande hackingprogram.
Fångutväxling kan uppmuntra till gisslandrama
Samtidigt kommer nu kritik mot fångutväxlingen från republikanskt håll som uppger att den kan uppmuntra till att amerikaner tas som gisslan för att få till nya utväxlingar framöver.
I nuläget är det dock en välbehövlig boost för Joe Biden och Kamala Harris, eftersom det rör sig om den största utväxlingen mellan Ryssland och väst på flera decennier, enligt Reuters.
Boost för Putin
Men analytiker hävdar att det blev en ännu större boost för Vladimir Putin som nu tar åt sig äran för att ha lyckats plocka hem dömda ryska brottslingar.
Den ryske presidenten sträcker därmed ut en hand till andra ryssar och visar att han kan rädda dem, även om de egentligen inte betyder så mycket för Putin som individer, menar Tom Nichols, en pensionerad professor vid U.S. Naval War College.
“Putins regering tar människor och sätter dem på en skala som köttskivor, tills de får den typ av affär de vill ha”, säger han till CNN.
Läs även:
USA vill byta fångar med Ryssland – kan bli problem. Dagens PS
Rysslands-kopplat bolag ska tillverka svenska registreringsskyltar. Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.