Efter ett möte med riksdagens partiledare meddelade statsministern att ett nytt försvarsbeslut ska fattas. Samtidigt säger Liberalernas partiledare att Sverige ”måste planera för det värsta”.
Kristersson: Nytt försvarsbeslut på G – “Är allvarstider”


Mest läst i kategorin
På fredagen samlades alla partiledare i riksdagen för att diskutera säkerhetsläget. Budskapet var tydligt: Sverige måste rusta upp sitt försvar.
“Vi ska stärka oss själva, Europa och Natos förmågor”, sa Kristersson (M) efter mötet, enligt SVT.
Regeringen planerar att presentera ett nytt försvarsbeslut till sommaren – ett beslut som sannolikt kommer att baseras på vad som bestäms vid Nato-toppmötet i Haag senare i år.
Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?
EU rustar – Sverige hakar på
Samtidigt som Sverige ser över sitt försvar har EU:s medlemsländer enats om en massiv satsning på försvaret. Totalt ska 800 miljarder euro frigöras genom budgetförändringar och lån för att stärka Europas försvarskapacitet.
Det säkerhetspolitiska läget har förändrats drastiskt sedan Rysslands invasion av Ukraina, och Kristersson menar att Europa inte längre kan ta USA:s stöd för givet.
“Vi ska inte bidra till en försämrad transatlantisk relation men vi ska inte heller ta amerikanskt engagemang för givet. Vi ska stärka oss själva”, sa statsministern.
Läs även: Från tandlöst till starkt – så rustades Sverige för världskrig. Dagens PS
Senaste nytt
Hur ska det betalas?
Även om det råder enighet om att Sverige måste stärka sitt försvar, finns det frågetecken kring finansieringen.
Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar var den som tydligast lyfte frågan och efterlyste en lösning som inte innebär nedskärningar i välfärden.
Hon vill bland annat se att den så kallade investeringsbromsen i budgetreglerna tas bort för att möjliggöra större försvarssatsningar.
Även Liberalernas partiledare, Johan Pehrson, oroar sig över hur svensk ekonomi kommer drabbas av att man behöver prioritera totalförsvaret.
“Det handlar inte bara om det militära, utan om allt som ingår för att Sverige ska klara en kris och en anspänning som är än värre än det vi nu ser”, sa han enligt Dagens Nyheter.
Han sa även att Sverige ”måste planera för det värsta” och att “svenska folket ska fundera på vad man kan göra för att själv förbereda sig”.
Kristerssons största oro: Nytt kallt krig
Under pressträffen sa Kristersson att hans syn på Rysslands långsiktiga mål och avsikter inte har förändrats – de vill skapa en rysk lydstat i Ukraina och en buffertzon i Europa.
“Beroende på hur kriget slutar är det de avsikterna vi måste dimensionera det svenska och det europeiska försvaret efter. Fronten går i Ukraina, men det hade kunnat hända ett annat land – därför är det ett starkt europeisk intresse att stötta Ukraina. Vi kommer aldrig att ingå i en rysk intressesfär”, sa han.
Om Ryssland skulle känna sig framgångsrikt i Ukraina kan det leda till en lång period av ökad spänning i Europa.
“Då går vi mot ett nytt kallt krig under lång tid framåt. Det vore väldigt dåligt för europeiska demokratier”, avslutade Kristersson.
Läs också: Därför tror Riksbankens förste vice på stark svensk återhämtning. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.