Dollarn har stått i centrum för världens handel i minst 80 år. Nu menar färska analyser att den pågående flykten från USA:s valuta kan fortsätta och leda till omvälvande förändring.
Kris för dollarn – USA tvingar världen att tänka om


När Donald Trump återvaldes som president i USA trodde marknaden att hans första tid vid makten skulle stärka ekonomin i USA. Dollarn och börsen ökade.
Nu, ett par månader in i hans mandatperiod, har vi ett helt annat läge.
Aktiemarknaden har backat och dollarn har fallit tillbaka kraftigt när investerare haft bråttom att lämna USA. Men det är inget som fått USA:s styre att tänka om – tvärt om dundrar man på med tullhot trots att det riskerar att utlösa en recession i landet.
För dollarn medför det stor risk för fortsatt nedgång. Fortsätter “America First”-politiken och handelskriget som utlovat kan situationen leda till en djup kris för dollarn.
“Trumps handelspolitik har tvingat Europa att börja minska sitt beroende av USA”, säger Jane Foley, valutastrateg på Rabobank till Reuters.

Läs mer: Dollarn rasar – första offret i USA:s handelskrig. Dagens PS
USA:s isoleringsagenda skapar oro
Deutsche Bank varnar i en ny rapport för att Trumps handelspolitik kan få långtgående konsekvenser för det globala finansiella systemet.
Läs även: Forne bankiren Macron vill utmana dollarn med euron. Dagens PS
Om USA skulle börja använda tillgången till dollarlån som ett politiskt påtryckningsmedel, skulle det kunna få andra länder att skynda på processen att minska sitt dollarberoende, rapporterar Reuters.
Federal Reserve, USA:s centralbank, har länge spelat en avgörande roll för den globala finansiella stabiliteten genom att förse andra centralbanker med dollarlån i kristider.
Senaste nytt
Europa söker alternativ till dollarn
Men förtroendet för Washington skadas gång på gång av Trump-administrationens agerande, menar Deutsche Bank.
Europeiska centralbanker och tillsynsmyndigheter börjar nu ifrågasätta om de kan lita på att USA kommer att tillhandahålla dollarstöd i framtida kriser.
Det har utlöst diskussioner om behovet av att minska beroendet av dollarn – och utmanar i förlängningen den amerikanska valutans status som världens främsta reservvaluta.
En annan syn på dollarn
Banken JP Morgan har en annan bedömning av vart dollarn är på väg 2025. Man flaggar i en analys från början av mars för att dollarn kan förbli stark under 2025, trots tidigare prognoser om försvagning. Flera faktorer pekar på fortsatt dollarstyrka:
- USA:s ekonomi växer snabbare än andra utvecklade marknader (2,7% vs 1,7%)
- Ränteskillnaden mellan USA och handelspartners är fortsatt hög
- Trumps handelspolitik kan stärka inhemsk tillverkning och hålla räntor höga
Samtidigt påpekar JP Morgan att dollarn redan ligger högt, vilket begränsar utrymmet för ytterligare förstärkning – det handlar snarare om att dollarn i så fall inte faller mer.
USA:s stora handelsunderskott på 4,2% av BNP utgör däremot en långsiktig risk för valutan.
För investerare innebär en fortsatt stark dollar flera möjligheter och risker.
Amerikanska företag med stor internationell exponering kan drabbas negativt när deras produkter fortsätter att vara dyra utomlands. Samtidigt kan den starka dollarn fortsätta stödja berättelsen om “amerikansk exceptionalism” under 2025, menar JP Morgan.
Läs även: Dubbelsmäll hotar USA – dollarn tappar mark. Realtid

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som gör stor nytta till små priser. Trygga din familjs framtid.