Dagens PS

USA kör genom Taiwansundet – markering mot Peking

Det amerikanska örlogsfartyget passerade Taiwansundet mellan Taiwan och Kina. (Bild: US NAVY / Canva)
Det amerikanska örlogsfartyget passerade Taiwansundet mellan Taiwan och Kina. (Bild: US NAVY / Canva)
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska
Uppdaterad: 24 apr. 2025Publicerad: 24 apr. 2025

Ett amerikanskt örlogsfartyg tog sig igenom det smala Taiwansundet i onsdags – en diskret men tydlig kraftdemonstration från Trump‑administrationen i den upptrappade maktkampen med Kina. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det handlar om jagaren USS William P. Lawrence som enligt Indo‑Pacific Command (INDOPACOM), USA:s marina stridsförband i regionen, ”genomförde en rutin­transit den 23 april lokal tid, i vatten där fri sjöfart och överflygningar gäller enligt internationell rätt”, rapporterar Newsweek.

Samma känsliga farled som regimen i Peking beskriver som ”helt kinesisk” och som blivit en militärstrategisk spelbricka i världspolitiken.

Missa inte: Kina provocerar USA med militärövning runt Taiwan. Dagens PS

Markering i handelkriget

INDOPACOM betonar att fartyget höll sig i en farled utanför alla kuststaters territorialvatten (12 nautiska mil). ”Transiten visar USA:s engagemang för fri­ sjöfart för alla nationer”, lyder motiveringen.

Men ingen betvivlar att det rör sig om en markering i det allt mer intensiva handels- och teknikkriget mellan USA och Kina, där Taiwan hamnat i stormens öga.

ANNONS

Senaste nytt

Kinesiskt svar på sekunder

Kinesiska Folkets befrielsearmé (PLA) reagerade direkt och skuggade jagaren med marin- och flyg­styrkor. Samtidigt noterade Taiwans försvars­departement 19 kinesiska strids­flygplan och sju örlogsfartyg runt ön det senaste dygnet, en aktivitet inom det ”nya normala”.

En amerikansk MQ‑4C Triton‑drönare kretsade söder om sundet.

Att passagen ägde rum den 23 april, på Kinas officiella flott­dag då PLA firade sin 76‑årsdag, var knappast en slump. Symboliken gick knappast Peking förbi.

Missa inte: Kina redo att blockera Taiwan, övar på total isolering. Dagens PS

Kinas övningar i Taiwansundet

ANNONS

USAs passage genom Taiwansundet är den andra kända sedan Donald Trump tillträde sin andra mandatperiod. I februari korsade USS Ralph Johnson samt forsknings­fartyget USNS Bowditch samma vatten­. Även Japan och Kanada seglade där i vintras.

Samtidigt trappar Kina upp sin närvaro runt ön med återkommande militärövningar.

Newsweek har rapporterat om hur Kina, en vecka före Lawrence‑transiten, genomförde en omfattande övning – ”Strait Thunder 2025A” – där hangarfartyget Shandong inklusive land‑, luft‑ och sjöstyrkor omringade Taiwan. Det var fjärde gången på mindre än ett år som PLA iscensatte manövrar runt ön.

Trump-administrationen i Washington och flera västländer fördömde övningen, som ses som del av Pekings kampanj att pressa president Taiwans president Lai Ching‑tes regering att avstå Taiwan till Kina.

Peking hävdar att självstyrande Taiwan är en kinesisk provins, vilket regeringen i Taipei avfärdar.

Enligt Zhu Fenglian, talesperson för Statsrådets Taiwan­kontor, var övningen ett ”kraftfullt straff” för president Lai Ching‑tes ”självständighets­provokationer”.

”Ett oberoende Taiwan betyder krig; att driva den linjen för landet rakt in i krigsfara”, förklarade hon.

Missa inte: Taiwan: “Kina ett globalt hot” Dagens PS

Rivaliteteten hårdnar

USA är Taiwans största militära stöd och lovar att status quo inte får rubbas ensidigt. Peking hävdar däremot att ön är en kinesisk provins och har inte uteslutit makt­användning för att ”återförenas”.

USA:s utrikesminister Marco Rubio varnar för att Xi Jinping kan beordra en offensiv före 2030. Med andra ord: Fler amerikanska skrov lär dyka upp i Taiwansundet – och varje gång svarar Kina med skarpare beredskap.

Missa inte: Kina höjer insatsen ny farozon vid Taiwan. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS